Щедра на добрі справи

Під час спілкування із лаборантом хімічного аналізу  оперативного персоналу зміни «А» хімцеху Валентиною Швець переконуєшся, що перед тобою не просто висококваліфікований фахівець, а людина мудра, осяяна власним світоглядом і великим життєвим досвідом.

Попри різноманітні негаразди і випробування, Валентина Швець оптимістка. Останніми роками довго оговтувалась після травм, які дістала внаслідок аварії. Вона переконана, що «друге» її життя продовжилось завдяки підтримці багатьох добрих людей, які підставили плече у важку годину та милості Всевишнього. Вже багато років для неї такі людські чесноти як співпереживання, милосердя, допомога ближньому не є банальними поняттями.

Більше трьох десятків років минуло відтоді, як молода жінка ступила на землю, що жила турботами інтенсивого спорудження нового міста енергетиків та потужної АЕС.

Спочатку випробовувала себе у якості адміністратора відділу робітничого постачання. 1988 року випала нагода довести фаховість (закінчила Вінницький технікум м’ясо-молочної промисловості) на  відповідальній ділянці роботи – у водно-хімічній лабораторії хімічного цеху. Тривали пусконалагоджувальні роботи, і молодий лаборант хімічного аналізу 4 групи оперативного персоналу зміни «А» Валентина Володимирівна мала можливість побачити,  як облаштовується технічне господарство її підрозділу. За три десятиліття роботи не порахувати кількість хіманалізів, які довелось зробити Валентині Швець. Кожен із них важливий, адже якість води, що використовується для технологічних потреб електростанції, впливає на безпеку.

Валентина Володимирівна разом зі своїми колегами здійснює контроль водно-хімічного режиму систем турбінного відділення, хімводоочищення, пуско-резервної котельні, резервної дизельної електростанції, очисних споруд проммайданчика ХАЕС. У лабораторії панує дух суворої відповідальності за доручену справу. Валентина Швець переконана, якість виконання професійних обов’язків залежить насамперед від морально-психологічної атмосфери в колективі. Важливо, щоб кожен відчував, що він є невід’ємною частинкою колективу.

Молоді колеги між собою називають Валинтину Швець мамою за турботу, вміння згуртувати. Валентина Володимирівна багато часу приділяє підготовці спеціалістів до відповідальних технологічних операцій. Знання – знаннями, а досвід набувається копіткою працею, і він безцінний. Робота  Валентини Швець оцінена різними відзнаками – від станційних до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.Але не тільки велика відповідальність за доручену справу характеризує Валентину Швець.

За межами основної роботи вона також непосидюча. Її дачну ділянку можна назвати справжньою оазою плодів рук людських. У теплиці дозрівають соковиті помідори. Вони мусять бути тільки експериментальних сортів, щоб мати можливість досліджувати вегетацію. У цьому напрямку Валентина Володимирівна настирлива та принципова. Теж саме і у садівництві – культивує винятково не поширені масово сорти фруктових дерев. Про живність різних видів годі й казати. Це ще один напрямок самореалізації працьовитої жінки. Тут вона непосидюча та допитлива. Накоплених знань –  лавина. Переймайте, застосовуйте на власних обійстях.

7 березня Валентина Володимирівна Швець відзначила чергову річницю від дня народження. Не сподівалась, що це станеться під час війни. Але березень – початок весни,  пробудження природи. І він дає надію на перемогу добра над злом.

Олександр Шустерук

Фото автора