Що рік прийдешній нам готує

Великі надії покладали нетішинські атомники на поточний рік, що трохи більш, як за тиждень, уже відійде в історію. Насамперед чекали прийняття Закону, який, так би мовити, розв’яже руки в плані реального будівництва третього і четвертого енергоблоків. У вересні Верховна Рада попереднього, шостого скликання, проголосувала за Закон «Про розміщення, проектування і будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС». Здавалось би, синиця у руках миттєво перевтілиться на журавля у небі. Та одномоментного дива не сталося, оскільки питання кредитування російською стороною, яке відкладалося якраз через відсутність законодавчого підкріплення окреслених намірів українських атомників, так і не вирішилося. Переговори тривають і досі, не факт, що кредитором з російського боку, як це передбачали попередні домовленості, залишиться «Сбербанк» Росії. Україні доводиться вибирати ті фінансові установи, де процентні ставки менші. Про це, зокрема, повідомив на зустрічі з журналістами заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський.

Не можна сказати, що рік безнадійно втрачено. В поточному році завершили будівництво 4 додаткових свердловин арт. водозабору, звели повністю і створили тепловий контур на 3-х під.  ж/б №505.   Попередні результати вказують на певні успіхи в питанні модернізації діючих першого і другого, виконання низки заходів на третьому і четвертому енергоблоках. У межах ліміту виділеного фінансування ХАЕС, за словами співрозмовника, зробила все можливе.

- Завдячуючи партнерам з ВП «Атомпроектінжиніринг», завершено проведення державної експертизи техніко-економічного обґрунтування нових енергоблоків і отримано позитивний експертний висновок, який разом з іншими документами став основою для прийняття вищеназваного Закону. Сьогодні він діє, ми маємо можливість розробляти технічну документацію, готується технічне завдання на розробку стадії «Проект» проектування блоків. Розробку технічного проекту реакторної установки В-392, швидше за все виконає по договору з нашою Компанією російське підприємство  ОКБ «Гідропрес». До речі, сьогодні в переговорах між нашими країнами від російської сторони виступає не «Атомстройекспорт», а Нижегородська інжинірингова компанія. Є домовленості з багатьох позицій, є проект угоди, обговорено питання вартості, процентної ставки з надання кредиту, терміни і таке інше але немає узгодження  між сторонами по вартості договору і Генпроектувальнику . Тривають переговори на предмет розробки стадії «Проект», ці питання ще остаточно не врегульовані. Буде це російська проектувальна організація чи український ПАТ КІЕП, який висловив таку готовність, покаже час. Тут мають бути домовленості і на урядовому рівні, певні напрацювання є, але остаточне рішення не прийнято.

На ьлоці №3 ХАЕС впродовж поточного року фактично завершили ремонтно-відновлювальні роботи (перший етап) на третьому енергоблоці. Другий етап передбачає в основному демонтаж тих конструкцій, які згідно зі «Звітом про обстеження», не підлягають подальшій експлуатації і ці роботи ще належить виконати. До того ж через нестачу коштів зовсім не приступали до ремонтно-відновлювальних робіт на четвертому енергоблоці, хоч були у нас підрядники, укладені відповідні договори. Те, що можна було виконати власними силами, зроблено майже повністю.

Частково виготовлена проектна документація з організації інфраструктури на майданчику будівництва в Нетішині. Це стосується перебазування з тимчасових будівель наших окремих підрозділів, наприклад, РБУ ЕРП, яке знаходиться на території комбінату спеціальних будівельних конструкцій, а також відведення земельних ділянок для розміщення містечка з обслуговування будівництва. Уже оформлено державні акти, земля під будинок для проживання  адміністративно- управлінського персоналу генпідрядника, який будуватиме третій і четвертий енергоблоки.

Які маємо перспективи на найближчий час? Уже сьогодні зрозуміло, що проект програми інвестування у блоки №3 №4  на 2013 надто «скромний» і коштів  у нашому тарифі  буде недостатньо. Стоїть завдання знайти інвесторів, які профінансують основні роботи. Мова йде про розробку технічного проекту реакторної установки В-392, складення технічного завдання і початок розробки стадії «Проект» енергоблоків №3 і №4, завершення робіт на майданчику з аналізу документації, консервації раніше придбаного обладнання, яке плануємо інтегрувати у нові енергоблоки,  продовження ремонтно-відновлювальних робіт, замовлення обладнання з довгим циклом виготовлення, початок створення  інфраструктури до початку їх будівництва і т.і.. Частина  інфраструктури на сьогодні вже є, маю на увазі УКБ, відділ супроводу нових енергоблоків. На майданчику є представники «Атомпроектінжинірингу», які займаються проектною документацією, пов’язаною в основному з будівельним виробництвом – складання проектів виконання робіт, технологічних карт і невеликих обсягів з проектування тимчасових будівель і споруд. На комбінаті спеціальних будівельних конструкцій знаходиться невеличкий філіал енергодарського «Атоменергомашу», представники якого займаються організаційними питаннями  виготовлення збірних і монолітних залізобетонних і металевих конструкцій а також виконують роботи по консервації і ревізії раніше придбаного обладнання.

У разі вирішення питання надання кредиту маємо обов’язково виконати в повному обсязі ремонтно-відновлювальні роботи на обох енергоблоках уже в наступному році. Добре було б закрити питання з обладнанням, яке знаходиться на складах (ремонтно-консерваційні роботи), і того, що змонтовано на третьому і четвертому енергоблоках.

Окрім нових блоків складено проект  програми з будівництва в 2013 році об’єктів ВП ХАЕС у Нетішині, в тому числі житла. Маємо намір ввести в експлуатацію ще три під’їзди 505 будинку – це 108 дво- і трикімнатних квартир ( при вирішенні повного фінансування). Хочемо продовжити роботи з прокладання каналізаційного колектора на очисні споруди. Звичайно, було б добре розпочати будівництво ще й трьох під’їздів 508 будинку, але це питання , але поки немає коштів. У наступному році належить виконати великий перелік заходів з підвищення безпеки. На реалізацію Комплексної зведеної програми з підвищення безпеки на період до 2017 року потрібні значні кошти, на всі п'ятнадцять українських енергоблоків орієнтовно 1 мільярд 200 мільйонів умовних одиниць. Будуть використані як українські кошти, так і кредити міжнародних фінансових організацій, зокрема ЄБРР та Євратому. Завершальний етап переговорів з цими поважними інституціями має відбутися невдовзі, представники НАЕК найближчим часом мають відвідати з цією метою Лондон та Люксембург. Кредит плануємо отримати вже в наступному році і відразу розпочати великомасштабні роботи з підвищення безпеки, як цього вимагає Комплексна (зведена) програма.

У День професійного свята енергетиків хочу привітати їх з цією подією, а заодно і 25-річчям пуску першого енергоблока. Колективу ХАЕС бажаю впевненості в завтрашньому дні, благополуччя, щастя, професійних успіхів. Нехай усе буде гаразд, безпечно і надійно експлуатуються діючі енергоблоки, а Бог оберігає наші справи. Щиро вітаю колективи будівельно-монтажних організацій, які створили перший і другий енергоблоки. Бажаю Їм, щоб вони мали роботу в Нетішині, не шукаючи її далеко від домівок, отримували належну зарплатню. Завдання нашої енергокомпанії, як замовника будівництва, створити належні для того умови.

Вже зовсім незабаром наступить 2013-й, отож, вітаю всіх з  наступаючим Новим роком. Нехай буде він кращим і результативнішим, ніж той, що минає, спокійнішим і стабільнішим. Хочеться, щоб настав час повної гармонії у суспільстві  , щоб  ми гордились нашою Україною.

Записала Ольга Сокол