СЛАВУТСЬКИЙ ПИВЗАВОД: ВИРОБНИК ЖИВОГО НАПОЮ Зі ЗБЕРЕЖЕННЯМ ВІКОВИХ ТРАДИЦІЙ
У нашій рубриці «У громадах регіону» ми розповідаємо про життя мешканців територіальних громад зони спостереження Хмельницької АЕС. Зокрема, і про успішні підприємства, які наповнюють місцеві бюджети, забезпечують жителів регіону роботою та заробітною платою, тримаючи цим економічну стабільність країни. А ще нині чеснотою кожного заводу, фабрики чи установи є підтримка українських захисників, які роблять неможливе, аби Україна була, жила і розвивалася. Сьогодні наша розповідь – про одне із провідних підприємств Славутської територіальної громади – ПрАТ «Славутський пивоварний завод».
ВІКОВІ ТРАДИЦІЇ – У РЕАЛІЯХ СЬОГОДЕННЯ
Славута давно має статус виробничого міста. Тут успішно функціонує низка підприємств. Вони наповнюють місцевий бюджет, забезпечують сталий розвиток регіону, а жителів громади – добре оплачуваною роботою, донатять на Збройні сили України. Серед таких – і Славутський пивоварний завод, який у складний воєнний час тримає економіку країни. Він виробляє живе пиво зі збереженням вікових традицій.
Історія заснування заводу має понад 200 років. Перша пивоварня в Славуті була створена князями Сангушками у 1824 році: там працювали лише 3 робітники, але вже тоді це виробництво мало важливе господарське значення для регіону. У 1885 році князь Роман Сангушко побудував новий сучасний пивоварний завод, розташований поблизу родинного парку. Це стало новим етапом розвитку: з’явилися «Пльзенський лежак» і темне пиво «Гранат». Завод швидко став відомим у Волинській губернії. На початку 20 століття в рік виготовлялося понад 110 000 літрів пива в дубових бочках. Напій охолоджувався льодом, зібраним із річок. Усі процеси – солодження, бродіння, доброджування – виконувалися вручну. Як кажуть професіонали: вода, холод, солод і совість пивовара – це складові найсмачнішого живого та найкориснішого якісного пива. І це все на Славутському заводі є.
Сергій Мосійчук, директор ПрАТ «Славутський пивоварний завод», працює на підприємстві з 1995 року, а очолює заклад – з 2011 року. За усі ці роки завод тільки наростив свої потужності, сплачує значні податки та відрахування до бюджетів різних рівнів, створює нові робочі місця. Підприємство є тією цеглиною фундаменту, на якому тримається економіка України. «Це значні суми до бюджетів громад, до міського бюджету, до бюджетів тих регіонів, де знаходяться наші фірмові магазини. Нині на заводі працює понад 100 фахівців. Отож, наше першочергове завдання – тримати економічний фронт, забезпечувати своїх працівників гідною заробітною платою, розвиватися й приносити прибутки згідно статуту акціонерного товариства», – наголошує керівник підприємства.
МАГІЯ НАРОДЖЕННЯ ПИВА
Пиво – це слабоалкогольний напій, одержаний шляхом спиртового бродіння пивного солодового сусла за допомогою спеціальних високоякісних пивних дріжджів з додаванням хмелю та спецій. Закохана у свою справу головний пивовар заводу Жанна Сорока каже, що підприємство робить унікальним багаторічний досвід у пивоварінні, бездоганна якість та професійний, патріотичний колектив. Виробництво пива на Славутському пивзаводі базується на використанні лише натуральних компонентів без додавання консервантів, фарбників та інших хімічних інгредієнтів.
«Все починається з води – вона завжди була в Славуті хорошої якості, м’яка, лише забираємо з її складу залізо. Сировину теж підбираємо дуже ретельно: усі сорти пива виготовляються з чистого солоду. Ми не використовуємо несолодових матеріалів. Дотримуємося класичних методів бродіння та витримки, що дозволяє досягти неперевершеного смаку та аромату. Кожен етап виробництва ретельно контролюється, відслідковується, коригується смак, аби забезпечити стабільно високу якість продукції, – розповідає Жанна Сорока. – Уся магія народження пива розпочинається у варочному відділенні, де зерно (ячмінь чи пшениця) змішується з водою. Згодом пивне сусло проходить 4 етапи бродіння в чанах, тривалістю 6-7 діб кожний, а взагалі процес народження пива, приміром сорту «Сангушко», триває від 40 до 60 діб. Отож, артезіанська вода, високоякісний солод власного виробництва та добірний шишковий хміль – це основа усіх славутських сортів».
Унікальність «живого» славутського пива – у його витримці. Після основного бродіння майбутній напій відстоюється у прохолодних підвалах, частина з яких ще збереглася з часів князів Сангушків. Досконале доброджування відбувається в сучасних лагерних танках із дотриманням повного терміну процесу в ідеальних кліматичних умовах, там воно «дихає». Саме це дає напоям ту саму глибину смаку та щільність.
ОДИН ІЗ КЛЮЧІВ УСПІХУ – ЧИСТОТА ТА СТЕРИЛЬНІСТЬ
На підприємстві підтримується досконалий рівень чистоти і санітарії, а також культури виробництва, адже продукт, який не містить консервантів та виготовлений лише із натуральної сировини, потребує ідеальних умов на всіх етапах технологічного процесу. Для пивоваріння дуже важлива санітарна мікробіологічна чистота всього виробництва, сусло- та пивопроводів, устаткування. Усі зразки готової продукції фахівці ретельно досліджують у сучасній лабораторії, обладнаній найновішими мікроскопами та устаткуванням.
Легендарне пиво заводу «Князь Сангушко» – одна з візитівок Славути, 25 років є лідером продаж. Окрім вищезгаданого сорту (світлого та напівтемного), завод виробляє пиво «Пшеничне», «Пльзенський лежак», «Напівтемне» та новий сорт пива «Hoppy». Висока якість продукції Славутського пивзаводу неодноразово отримувала визнання на міжнародних виставках та конкурсах. Усі сорти пива нагороджені золотими медалями за дотримання традицій та унікальний смак. Сьогодні славутське живе пиво реалізується в Україні, але тут планують і про вихід на європейський ринок. Славутське «Сангушко» завжди беруть на подарунок, коли їдуть за кордон. Отож, неофіційно його у різних країнах світу вже знають.
МОДЕРНІЗАЦІЯ – ОСНОВА МАЙБУТНЬОГО РОЗВИТКУ
Славутський пивзавод – хоч і невелике підприємство, але сплачує великі суми податків та акциз. Нещодавно колектив отримав від Комітету Верховної Ради України (за підписом Данила Гетманцева, голови комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики) офіційну подяку, зокрема за внесок в економічну стійкість держави в часи війни. Працівники плетуть маскувальні сітки, підприємство активно підтримує ЗСУ, допомагає родинам військових, співпрацює з волонтерами.
Сьогодні технологи працюють і над створенням нових сортів пива, а також планують збільшити термін придатності продукції для майбутнього експорту. Підприємство постійно вдосконалює технологічні процеси, модернізує обладнання. «У 2022 році нові акціонери запустили масштабну реконструкцію: встановили дахову сонячну електростанцію, новий твердопаливний котел. Завдяки цьому зменшено енерговитрати та вплив на навколишнє середовище (емісія СО2 мінімізована). Загалом за останні три роки на виробництві здійснили реконструкцію, яку раніше проводили протягом 15 років. Тут тепер є на що подивитися: нова варниця (раніше користувалися старою із чорного металу); реконструйована лінія розливу в склотару; функціонує нова британська лінія розливу в банку. Восени плануємо запустити нову автоматизовану лінію розливу ПЕТ, більшої продуктивності. У Славуті вже функціонує два нові магазини сучасного типу, де проведено ребрендінг, а загалом в регіоні працює 7 фірмових магазинів, один з них – і в Нетішині», – каже Сергій Мосійчук.
Пивоварний завод міста Славути – це приклад успішного підприємства регіону, яке розвивається, створює нові робочі місця та залишається лідером у традиційному пивоварінні.
Тетяна Степанюк
Фото Сергія Цимбаліста
