Слушні пропозиції персоналу мають шанс на втілення

Одним із питань, яке розглянула на своєму засіданні рада з культури безпеки ВП ХАЕС, був аналіз пропозицій, наданих персоналом станції через систему зворотного зв’язку, та стан їх впровадження. Активність атомників, які скористалися скриньками довіри, очевидна, а результативність поданих пропозицій залежить передусім від їх актуальності і доцільності. Грунтовні думки після їх аналізу і вивчення комісією фахівців лягають в основу конкретних заходів і успішно реалізовуються.

Учасники ради висловилися за те, щоб періодично – як варіант, раз у квартал – висвітлювати у засобах масової інформації що саме за пропозиціями пер­соналу було реалізовано.

Варто зазначити, що серед звернень до керівництва більшість авторів залишаються анонімними. І все б нічого, якби не спокуса у такий спосіб поквитатися з конкретною особою, передусім керівником. У таких зверненнях часто багато суб’єктивної інформації і відвертого наклепу. І хоч звернення розглядають усі без винятку, повідомлення такого характеру перестануть бути публічними та не викладатимуться в Outlook. Бо критика і наклеп, речі нетотожні, зважаймо на це.

Система зворотного зв’язку, як зазначали учасники ради, себе виправдала, і повинна розвиватися й удосконалюватися.

Генеральний директор Андрій Козюра закликав персонал ХАЕС активніше користуватися скриньками довіри, в тому числі й встановленими на зовнішніх станційних об’єктах, та подавати конструктивні пропозиції щодо покращення виробничої діяльності підприємства. Тільки тоді зворотний зв'язок буде дієвим.

Рада з культури безпеки збирається щопівроку. Відтак, першим питанням розгляду став звіт про виконання пунктів протоколу попереднього засідання. До окремих з них були внесені доповнення, що знайшло відображення у новому протоколі.

Серед інших обговорюваних на раді пи­тань – оцінка показників експлуатаційної безпеки, виконання програми конкретних дій, спрямованих на розвиток культури безпеки, результати спостережень за роботою персоналу, їх ефективність.

Стан культури безпеки на ХАЕС учасники ради назвали задовільним, акцентував на цьому свою увагу у розмові з журналістами заступник генерального директора з персоналу Богдан Шмигельський.– Але зупинятися на цьому напрямку не повинні і не вправі, – підкреслив Богдан Леонідович. – Маємо тільки розвиватися.

Ольга Сокол