26 березня 2013 року виповнюється 21 рік від дня утворення внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

За час свого існування внутрішні війська МВС України перетворилися у міцний, відлагоджений механізм, спроможний на високому рівні виконувати покладені на них Законом України завдання.

Висока боєздатність, пильність, мужність, самовідданість, чесність і непідкупність, пості­йна готовність захистити, прийти на допомогу громадянам, відданість українському народові - ось візитна картка сучасних внутрішніх військ незалежної України.

Специфіка функцій, які виконують внутрішні війська, полягає у повсякденному виконанні особовим складом службово-бойових завдань, знаходженні постійно на передовому рубежі боротьби зі злочинністю, що пов’язано з підвищеною небезпекою для здоров’я та життя військовослужбовців.

Нинішні воїни правопорядку продовжують традиції, закладені старшим поколінням, не шкодують сил для зразкового виконання завдань, покладених на війська державою та народом.

Кілька штрихів до історії внутрішніх військ

У літописі внутрішніх військ МВС України є безліч подій і пам’ятних дат, які висвітлюють їхню героїчну історію, що сягає в далеке минуле. Ще з часів Київської Русі бере свої джерела бо­йова слава та майстерність оборонців держави та народу. Прообразом внутрішніх військ того часу були княжі дружини IX-XIII ст., які займалися підтриманням  господарських і суспі­льних інтересів, військовою службою, спрямованою на виконання законів, охороною та відновленням порядку в Україні. Правозахисними функціями займалися і козацькі формування та правоохоронні органи українських міст.

Аж до початку XIX ст. в Російській імперії функції внутріш­ніх військ разом з полі­цією виконували козачі полки і губернські команди. У січні 1811 року місцеві військові команди були виведені з підпорядкування цивільних властей і передані у військове відомство. Загальновизнаною датою наро­дження внутрішніх військ стало 27 березня, коли Указом імператора Олександра I штатні губернські роти і команди передислокувалися в губернські столиці і з них були сформовані військові батальйони внутрі­шньої сторожі, що стала­ однією з найважливіших частин охоронної системи держави. Але до повного становлення внутрішніх військ, якими вони є на даний час, знадобилося ще багато часу та зусил­ь. Тільки після проголошення Неза­лежності України було створено Міністерство внутрішніх справ України, на яке кері­вництвом держави покладено виконання багатьох важливих завдань.     

У 1996 році Указом Президента України від 26 березня було встановлене професійне свято – День внутрішніх військ МВС.

Емблему та прапор ВВ МВС України було затверджено відповідним Указом Президента України 28 січня 2002 року.

Відзначатиме своє професійне свято і військова частина 3043. Військовослужбовці частини виконують покладені завдання щодо охорони та оборони Хмельницької АЕС та здійснення пропускного режиму на об’єкті. З цими завданн­ями особовий склад справляється «на відмінно». На військовослужбовців військової частини в цей святковий день чекають привітання від керівництва внутрішніх військ МВС України, керівництва Хмельницької АЕС, військової частини та міста, а також святковий концерт за участю  співочих та танцювальних колективів міста, який відбудеться в Палаці культури  м. Нетішина. На свято запрошуються усі бажаючі.

Володимир Козак,

заступник командира військової частини з виховної роботи