Стрімка вертикаль Миколи Панащенка

На збіглому тижні відбулась презентація книги Віктор Гусарова «Стрімка вертикаль», сигнальний екземпляр якої з’явився на початку року, але через короновірус ніяк не міг дістатись читача. Головною діючою особою цього видання є генеральний директор Хмельницької АЕС у 2004-2020 роках Микола Сергійович Панащенко, нині головний консультант президента компанії на  майданчику ХАЕС.  Його життєвий шлях, діяльність у атомній енергетиці, зокрема на різних посадах  на Рівненській та Хмельницькій АЕС, стали відправною точкою для зібрання фактів про цю людину.

«Була мета у небесах літать, та доля готувала інші злети: підкорена найбільша висота, яку спроможний взяти енергетик…», - це рядки із присвяти, заспіву книги. Віктор Гусаров вважає, що розповідь про Миколу Сергійовича, це насамперед розповідь про колектив атомників, адже саме він втілював у життя стратегічну лінію, окреслену керівництвом компанії і очільником станції.

Під час презентації книги у центральній публічній бібліотеці міста з промовами виступили люди, що знають Миколу Сергійовича в іпостасі керівника і звичайної людини, товариша, ділового партнера, господарника тощо.

Колишній міський голова Іван Гладуняк, а згодом і голова облради,  розповів про громадянські якості М.Панащенка, який був депутатом двох скликань Хмельницької облради.

Нинішній міський голова О.Супрунюк наголосив на моментах співпраці, що сприяла розквіту Нетішина, забезпечила функціонування комунального господарства, напрямків культури і спорту, украплення державності тощо.

Міський голова Славути Василь Сидор зазначив, що важливо віддавати шану людям, коли вони є діючими дійовими особами, і подякував автору за зміст книги. Він зазначив, що саме обізнаність Миколи Сергійовича у сфері атомної енергетики, його людські характеристики сприяли низці важливих для атомної сфери проривів. В їх числі забезпечення рішення про виділення коштів на зону спостереження ХАЕС, надзвичайно потужні слухання щодо можливості добудови третього і четвертого енергоблоків. Саме авторитет керівника станції гарантував підтримку громад Славутчини у цьому напрямку. Це людина слова, тонкий аналітик і справжній господарник, на якого слід рівнятись і з кого слід брати приклад.

Заступник генерального директор з економіки Альвіна Шестак констатувала, що роки спільної праці стали неперевершеною школою в царині людяності, надзвичайної самовіддачі, поваги до колег.

Заступник генерального директора із інфраструктури Віктор Демидюк подякував долі, що йому випала честь працювати із фахівцем міжнародного масштабу, прекрасною особистістю, видатним менеджером.

Голова первинної профспілкової організації ХАЕС Михайло Гук розповів, як Микола Сергійович свого часу захистив від непродуманого рішення про виведення із складу станції півтори тисячі осіб і визнав, що з таким керівником роль профспілкового лідера не була визначальною, бо керівник ХАЕС перетягнув на себе функції захисника інтересів працівників. І треба вклонитись такій особі та побажати нових діянь, на які Микола Сергійович спроможний і які готовий здійснювати у своїй кар’єрі.

Інші промовці також зазначали фактори і якості, притаманні М.Панащенку – герою «Стрімкої вертикали» і її  творцю.

Олександр Шустерук

Фото автора