Свiй свояка бачить здалека

Цьогоріч День рибалки для членів "Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС"  в силу певних причин минув без традиційних змагань, які обов’язково відбудуться  у інший час. Проте, ми маємо привід розповісти про традиції, які склались в середо­вищі любителів риболовлі, про трофеї, здобуті на голубих плесах навколишніх ставків та річки Горинь.

З давніх давен риболовлею займалися для поповнення свого харчового раціону, а в деяких районах планети люди за рахунок риболовлі годували і годують сім’ї. З покращенням умов життя та матеріального статку, риболовля перестала бути промислом і перейшла в розряд відпочинку - приємного проведення вільного часу біля води.

В Україні законодавчо були за­тверджені правила аматорської ловлі риби та поведінки біля води. При дотриманні правил і норм, рибні запаси в наших водоймах будуть і надалі багатими. Всі бажаючі мають можливість порибалити і бути з уловом, але для цього треба не тільки використовувати своє право на рибальство та відпочинок, а ще й виконувати обов`язок - охороняти і бережливо ставитись до рибних запасів наших озер та річок.

Рибалки-аматори ВП ХАЕС не є винятком,- на підприємстві багато працівників, які полюбляють проводити свій відпочинок біля водойми з вудкою в руках. З метою покращення організації відпочинку і збереження рибних запасів, у 1998 році було створено "Товариство рибалок-аматорів ВП ХАЕС", на базі якого  2006 року був створений "Клуб рибалок-аматорів ВП ХАЕС".

За сприяння адміністрації та профспілкового комітету підприємства членам "Клубу" на водосховищі ВП ХАЕС була надана територія, для проведення аматорської ловлі риби.

За період існування організації проведено десятки змагань з різних видів риболовлі та заходів, спрямованих на збереження рибних запасів і чистоти берегової лінії водосховища.

Набуло популярності змагання з ловлі риби на поплавцеву вудку (протягом багатьох років традиці­йно проводиться у "День рибалки"). Переможцями змагання в різні роки ставали: Олег Гей, Олександр Нікіфоров, Андрій Карпов, Олександр Єсін.

Змагання з ловлі хижака (окуня, щуки) не лишаються без уваги рибалок, і вони із задоволенням беруть участь у боротьбі за звання кращого в цьому напрямку риболовлі. Серед найактивніших Сергій Третяк, Богдан Кирилюк, Михайло Воскобойнік, Кадим Каржау, Валентин Апарін, Олег Гичун.

Не менш цікаво проходять змагання з ловлі коропа (цей водяний велетень, потрапивши на гачок, заставляє тре­мтіти серця навіть «найхолоднокровніших" рибалок, і учасники віддають чимало часу  в намаганні перехитрити обережного красеня). В змаганнях демонстрували хороші результати: Володимир Єрьоменко, Петро Гончар,  Ігор Кашуба,  Юрій Савченко і невтомний  Кадим Каржау.

 Полювання на хижу рибу з човна потребує від рибалок різномані­тних навиків, вміння і знань, притягує і заворожує. З кожним роком прихильників такого виду риболовлі стає все більше. Знавцями у цій дисципліні є  Олег Гей, Федір Булько, Микола Новіков, Олександр Брай­ловський.

Нікого не залишить незворушним зимова риболовля, сотні прихильників  цього виду з настанням морозів виходять на лід. Рибалки-аматори ВП ХАЕС   проводять змагання під час холодів і негода не стане їм на заваді. В змаганнях ловлі риби з льоду найкращі результати демонстрували: Микола Донченко, Сергій Ільющенков, Василь Лановенко, Василь Тихолаз, Олександр Єсін, Іван Півторак. 

Клуб рибалок-аматорів нараховує понад п`ятсот членів і продовжує рости і розвиватись. Управлінням роботою "Клубу" та проведенням різних заходів займається президія, до її складу входять: П.М. Карпов, В.М. Жебель, О.П. Косік, П.М. Ваник та М.Ю. Новіков.

  Наслідуючи  наш приклад, по всій території України  створюються громадські об`єднання  рибалок-аматорів, це значною мірою допомагає примножувати і оберігати жителів водних глибин.

Сергій Онищук,

голова клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС

Фото Олександра Шустерука