Світлої пам’яті Михайла  Гашева – атомника, колеги, товариша

24 січня атомна спільнота понесла велику втрату - на  52 році життя відійшов у вічність керівник Аварійно-технічного центру Енергоатома Михайло Гашев.

Гашев Михайло Хазреталійович був яскрав­им, талановитим і досвідченим фа­хівцем у галузі атомної енергетики.

Для колективу ХАЕС ця особистість надзвичайно близька, адже саме тут він розпочав  трудову діяль­ність, подолавши усі щаблі  професійного зростання: від чергового  дозиметриста виріс до начальника зміни станції, заступ­ни­ка­ головного інженера з експлуатації та безпеки. Тривалий час Михайло Хазре­талійович виконував обов’язки го­ловного держінспектора з ядерної та радіаційної безпеки Державної інспек­ції ядерного регулювання України.

Михайло Гашев  був черговим науковим керівником фізичного пуску та головою технічної групи керівництва енергетичним пуском блока №2 Хмельницької АЕС. Під його безпосереднім керівницт­вом у 2008 р. успішно закінчено роботи відповідно до Програми доведення рівня безпеки нових енергоблоків ХАЕС-2 та РАЕС-4 до світових стандартів; у 2010 р. продовжено термін експлуатації енергоблоків №1 та №2 Рівненської АЕС; у 2011 р. завершено впровадження заходів відповідно до «Конце­пції підвищення безпеки діючих енергоблоків атомних електростан­цій»; розроблена Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростан­цій;  виконана цільова позачергова оцінка стану безпеки (стрестести) діючих АЕС; у 2013 р. продовжено термін експлуатації енергоблока Южно-Української АЕС.

Велику  роботу під безпосереднім наглядом Михайла Гашева було проведено на Хмельницькій АЕС щодо обгрунтування безпеки і визначення механізмів регулювання потужності. Зокрема, після отримання відповідного дозволу регулятора, здійснено перший етап дослідної експлуатації режиму регулювання потужності, в рамках якого реалізовано 21 цикл зміни потужності енергоблока №2.

Чимало зусиль свого часу  він доклав до створення і налагодження роботи повномасштабного тренажера НТЦ, що дало змогу значно підвищити якість під­готовки ліцензованого персоналу ВП ХАЕС.

Михайло Хазреталійович працював заступником головного диспетчера ДП НЕК «Укренерго», радником президента Енергоатома і міністра енергетики та вугільної промисловості, а з 2018-го очолював ВП «Аварійно-технічний центр» ДП «НАЕК «Енергоатом». Він був вимогливим і справедливим керівником.

Його трудовий шлях позначений відзнаками: «Заслужений енергетик України», «Почесний енергетик України»,  «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України», «Відмінник атомної енергетики України», «Почесна грамота Верховної Ради України», «Почесна грамота Держатомрегулювання України­».

Колектив Хмельницької АЕС висловлює щирі співчуття родині, близьким, друзям­ та розділяє всім серцем біль та горе втрати.

Низько схиляємо голову перед його відходом у вічність, завжди будемо пам’ята­ти Михайла Хазреталійовича                        як людину­ мудру, принципову та чесну, яку поважали за розум, професіоналізм, далекогл­ядність, відданість професії.

Добрий спомин про колегу і това­-             риша залишиться у серцях атомників                  ХАЕС. 

Світла та вічна пам’ять.