Схвалено ідею створення історико-архітектурного заповідника Ізяслава

Управлінням культури, туризму і курортів обласної державної адміністрації спільно з Ізяславською районною державною адміністрацією, Ізяславською міською радою 3 липня в м. Ізяслав у приміщенні центральної районної бібліотеки за участю представників влади, громадськості, пам’яткоохоронних організацій, засобів масової інформації  проведено громадське обговорення  на тему: «Про створення Державного історико – архітектурного заповідника в місті Ізяслав».
    Голова районної державної адміністрації Тетяна Власюк проаналізувала кроки місцевої влади, проблеми у напрямку збереження та популяризації історичної та культурної спадщини Ізяславщини. Ізяславський міський голова Валентин Паньковський  розповів про конкретні кроки міської влади щодо підготовки необхідних матеріалів для створення історико-архітектурного заповідника: почато роботу з виготовлення історико-опорного плану, про кроки щодо створення необхідної інфраструктури міста, тощо.
    У дискусії, щодо створення Державного історико – архітектурного заповідника в місті Ізяслав, також взяли участь: депутат Хмельницької обласної ради Віталій Олуйко, депутати Ізяславської міської ради Олег Романюк та Віктор Бадрах, депутат Ізяславської районної ради, член  громадської організації «Фонд сталого розвитку СТАРА ВОЛИНЬ» Інна Жерновая, методист районного методичного кабінету відділу освіти районної державної адміністрації, член Національної спілки краєзнавців Лариса Хмиз, директор Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею Людмила Левицька, голова Подільського культурного об’єднання «У майбутнє через культуру», член Громадської ради при обласній державній адміністрації Денис Монастирський та інші учасники громадських консультацій.
    У підсумковому рішенні  схвалено ідею створення в місті Ізяслав історико-архітектурного заповідника, рекомендовано включити до його складу пам’ятки архітектури та містобудування, які розташовані в м. Ізяслав та розпочати роботи із підготовки документів для прийняття рішення  безпосередньо про створення заповідника.
                                                                                              В.Кучерук