Тепло стане дешевшим

І року не пройшло з моменту прийняття Постанови національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), №124 «Про встановлення тарифів на відпуск електричної енергії та виробництво теплової енергії, вироблених на атомних електростанціях ДП НАЕК «Енергоатом» (23.02.2012), як з’явився новий аналогічний документ з певними змінами. На диво споживачів нові показники не підвищилися,    як зазвичай, а навіть дещо зменшилися.

За новою Постановою, яка набрала чинності з 1 січня 2013 року, тариф на підігрів 1м3 води становитиме в опалювальний сезон 4 гривні 98 копійок, в неопалювальний – 4 гривні 27 копійок. Змінюється також, як зазначив у розмові з журналістами начальник комунального господарства ВП ХАЕС Володимир Сніщук (на знімку), тариф на централізоване опалення, обігрів 1м2 опалювальної площі обійдеться споживачам цієї послуги в 2 гривні 15 копійок.  Здешевлення комунальних послуг відбудеться за рахунок зниження ціни на виробництво теплової енергії. Якщо протягом минулого року (починаючи з березня) вона становила 35 гривень 92 копійки (без ПДВ), то від першого січня  цей показник складає 33 гривні 49 копійок. Тарифи на водопостачання та водовідведення залишилися незмінними: відповідно 1 грн. 41 коп. та 1 гривня п’ять   копійок.

Основна маса споживачів комунальних послуг справно розраховується за їх надання, але є й такі, хто не вважає за потрібне платити за отримані зручності. Серед мешканців Нетішина є й такі, чия сума боргу за спожиті послуги сягнула    3-4 тисяч гривень. Несплачені суми намагаються повернути в судовому порядку, і хоч ефект такої роботи    не надто високий, все ж кошти від боржників потроху надходять на  рахунок атомної станції. Отож, робота в цьому напрямку не припинятиметься. Сергій Сніщук розраховує на розуміння і співпрацю, обіцяючи надання якісних послуг. До речі, нинішній опалювальний се­зон наразі проходить без сюр­при­­зів на кшталт відсутності тепла чи гарячої води. Справність мереж і їх ста­більна робота стала можливою, на переконання спів­розмов­ни­ка, завдяки належному проведенню під­готовчих робіт до опа­лювального  сезону.

Ольга Сокол

Фото  Валерія  Валуєва