Техніко-економічне обгрунтування другої черги ХАЕС буде передано в уряд до середини 2012 року

НАЕК «Енергоатом» і ВП «Атомпроектінжині­ринг» планують подати на затвердження уряду України техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС у першому півріччі 2012 року. Про це повідомив генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Володимир Бронніков журналістам у Києві 24 листопада, передає РІА « Новини-Україна». За його словами, державна експертиза ТЕО підходить до кінця, і до теперішнього часу отримані висновки практично від всіх відомств.

«Всі зауваження, а вони стосуються в основному відповідності чинному законодавству, будуть враховані нами найближчим часом», - сказав В. Бронніков.

На думку фахівців, проект нового енергоблока «можливо вписати» у наявний на майданчику ХАЕС фундамент, однак, як пояснив В. Бронніков, Держ­інспекция ядерного регулювання рекомендувала «детально відобразити цей аспект у технічному проекті, а не в ТЕО». В. Бронніков також повідомив, що Україна й РФ до кінця року проведуть переговори по кредитуванню добудування блоків ХАЕС. Він нагадав, що Україна раніше вела переговори з Ощадбанком РФ про надання кредиту в розмірі US$4 млрд., але умови кредитування «виявилися невигідними для української сторони». У той же час, залучення держкредиту ускладнено «особливостями регулювання міждержавних фінансових відносин», - заявив В. Бронніков.