«Тиждень ДIЯРУ» на Хмельницькiй АЕС

З вівторка по п’ятницю на ХАЕС тривала інспекційна перевірка виконання вимог законодавства, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки при експлуатації енергоблоків. Перевіряючі охопили широкий спектр питань – загалом 14. Як і членів комісії, до складу якої увійшло 7 інспекторів ДІЯРУ, три представники Державного науково-техні­чного центру з ядерної та раді­аційної безпеки Держатомрегулювання та четверо міжнародних експертів. Вони працювали з інспекторами за напрямками, допомагаючи, зокрема, в оцінці виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростан­цій.

У переліку питань, які стали предметом перевірки, виконання ліцензійних вимог  на експлуатацію ядерних установок ХАЕС та окремих письмових дозволів на пуск енергоблоків після ППР, дотримання вимог з ядерної та радіаційної безпеки при впровадженні заходів К(з)ПБ, виконання актів та приписів Держатомрегулювання за поточний і минулий роки. Інспектуванню підлягали також стан поводження з ядерним паливом, організація розслідувань порушень у роботі ХАЕС на цеховому і станційному рівні, стан ядерної захищеності, комплекс питань, що стосуються ядерної та радіаційної безпеки, тощо.

На момент виходу газети ми не мали результатів проведеної перевірки, оскільки про них йшлося на заключній нараді у п’ятницю. До цього часу мав бути підготовлений акт за результатами перевірки. Але з перших годин роботи і «до останнього акорду» сторони були націлені на плідну роботу і хороші результати, відкритість та оперативність.

Власна інформація