Транспорт рухає прогрес

У сучасному світі не можна обійтися без автомобілів, бо вони не просто економлять нам час і є помічниками, вони є частиною побуту, складовою економіки тощо.

В Україні святкування Дня автомобіліста закріп­лено Указом Президента України № 452/93 від 13 жовтня 1993 року, і відзначається щорічно  у останню неділю жовтня.

Це свято стосується не тільки водіїв, але і ремонт­них робітників, інженерно-­технічних працівників, керівників автотранспорт­них підпри­ємств і всіх, хто сумлінно трудиться, виконуючи свій професійний обов'язок. Без відданості професії цих людей і їх почуття відповідальності за справу неможливе повсякденне життя міста і його жителів.

А починалась велика автосправа у Нетішині, здається, зовсім недавно. Будівництво у 80-х роках 20 століття Хмельницької АЕС засвідчило необхідність широкого застосування транспорту. Спочатку такі послуги надавало АТП Управ­ління будівництва. Третього січня 1983 р. створено автотранспортне підприємство (АТП) електростанції, яке володіло лише вісьмома одиницями техніки.

У 1992 році автогосподарство реорганізували у автотранспортний цех, а вже  2004 року автотранспортний і залізничний цех об’єднали у єдину структуру – транспортний цех (ТрЦ)  Хме­льницької АЕС. Показово, що автомобілісти і залізничники відзначають свої професійні свята з невеличким розривом (цьогоріч відповідно 28 жовтня та 4 листопада).

Без цього підрозділу неможливо уявити злагоджену роботу ХАЕС. Своєчасна доставка обладнання, запасних деталей дає можливість швидко змонтувати необхідні вузли і агрегати, і тим самим зменшити простій і підвищити надійність станційного обладнання. Перевезення чисельного персоналу атомної станції є одним із основних завдань транспортного цеху, з яким працівники справляються на відмінно. В кожному виробленому  кіловаті електроенергії є заслуга і колективу транспортного цеху.

Колектив тран­спортного цеху багат­о досяг за ці роки. Нала­го­джені процеси реконст­рукції та модернізації автотранспорту. Гор­дістю колективу є участь у відновленні тех­ніки для потреб військових. Господарство цеху включає в себе всі необхідні об’єкти для якісного обслуговування тех­ніки. Створені ком­фортні умови для персоналу.

Професіоналізм, досвід роботи, знання своєї справи у поєднанні із такими якостями, як енергійність і відданість рідному підприємству – головні характеристики фахівців цеху. За високі показники у праці працівники цеху неодноразово відзначалися грамотами, відзнаками.

Сьогодні транспортний цех ХАЕС відповідає сучасним вимогам експлуатації автомобільного автотранспорту. Експлуатується понад 257 одиниць автотранспортної та залізничної техніки. Значним досягненням стало оновлення автопарку ТрЦ. Придбано 12 нових автобусів, 2 тягачі, 2 напівпричепи вантажопідйомністю 40 та 20 тонн,  комунальний автомобіль для прибирання та посипання доріг, автогідропідйомник висотою підйому 30 метрів, 6 легкових автомо­білів. У ТрЦ працюють висококваліфіковані спе­ці­алісти, здатні виконувати найскладніші виробничі завдання, з-поміж яких відмінники атомної енергетики України, почесні працівники ВП ХАЕС, працівники, відзначені Почесними грамо­тами ДП «НАЕК «Енергоатом» і ВП ХАЕС. У колектив влилися моло­ді фахівці, які свою роботу виконують на відмінно. Зокрема цьогоріч у галузе­вому конкурсі профе­сій­ної майстерності серед­ слюсарів із ремонту автотранспорту перше місце виборов Ілля Марценюк. І таких перемог багат­о…

Злагоджене виконання функціональних обов’язків колективу транспортного цеху робить вагомий внесок у забезпечення безпечної, надій­ної безаварійної роботи енергоблоків Хмельницької АЕС.

Михайло Паришкура,

начальник ТрЦ

На знімках: автотранспорт на лінійці готовності; колектив автоколони №3