Тренувались в умовах знеструмлення першого енергоблока

17 травня згідно із графіком на Хмельницькій АЕС відбулося протиаварійне тренування із ліквідації умовної аварії.

За легендою тренування, при виконанні робіт на дільниці вводів ВЛ 330 кВ «Рівне» та «Шепетівка» на ХАЕС (2,4 км від проммайданчика) стріла крану випадково зачепила крайній фазовий провід ВЛ 330 кВ «Шепетівка», в результаті чого  пошкоджено окремі ізолятори. ВЛ 330 кВ «Шепетівка» відключилася пристроями РЗА. Відбулося знеструмлення власних потреб ХАЕС.

Під час загальностанційного тренування було активізовано внутрішній кризовий центр ВП ХАЕС, здійснено збір персоналу аварійних груп і бригад, штабу керівника аварійними роботами на проммайданчику. Для ліквідації нас­лідків умовної аварії було  введено  в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС». У ході проведення загальностанційного протиаварійного тренування відпрацьовані практичні дії з організації та евакуації персоналу з проммайданчика ВП ХАЕС, захисту аварійного персоналу. В пері­од проведення протиаварійного тренування відповідні служби атомної станції, які були заді­яні у тренуванні, ретельно фіксували та передавали в штаб для прийняття рішень дані про радіаційний стан на проммайданчику електростанції, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження.

У ході злагоджених дій аварійних груп та бригад вдалося ефективно провести аварійно-відновлювальні роботи та заходи із локалізації та ліквідації умовної аварії. Реакторну установку було переведено у безпечний стан, що стало підставою для відміни «Плану аварійного реагування ВП ХАЕС».

Наш кор.