Тримали удари … дiвчата

Нещодавно у Ковелі проходив чемпіонат України з боксу серед жінок (еліта, молодь, юніорки). Хмельниччину представляли чотирнадцять боксерок, серед­ я­ких чотири – представниці нетішинської боксерської школи: Альона Коваль­чук, Світлана Холшевник, Оксана Михальчук та Лілія Шевчук.

Емансипація і боротьба за рівноправ’я вивели жінку в лідери у багатьох професіях, а також і у спорті. Стало звичним явищем, коли поряд із чоло­віками, які виконують комплекс атлетичних вправ, можна побачити жінок. Гарна фізична підготовка дає можливість розвинути в собі впевненість та витривалість.

Нетішинські тренери Анатолій та Максим Грушини налаштовують вихованок на постійне вдосконалення боксерської майстерності. Наставники боксерок переконані в правильності обраної тактики тренувань, бо за короткий проміжок часу вдалося гідно представляти нетішинський жіночий бокс на багатьох престижних турнірах у нашій державі та за її межами. У послужному списку членів збірної Хмельниччини з жіночого боксу сходження на п’єдестали на відбірковому етапі чемпіонату Європи серед боксерок-юніорок, який проходив у польському місті Глівіце. Там нетішинські спортсменки Альона Ковальчук та Оксана Михальчук вибороли призові місця і одержали право  участі у  чемпіонаті Європи. У Франції Оксана Михальчук завоювала «срібло».

Участь у чемпіонаті України, який проходив у Ковелі, давала   мо­жливість потрапити до складу збірної України з жіночого боксу і згодом поборотись за путівку на чергові Олімпійські ігри. Альона Ковальчук (48 кг) на високому рівні провела два поєдинки і лише у фіналі поступилась чемпіонці Європи, майстру спорту між­народного класу з Микол­аєва Наталії Князь. Тоді наша землячка піднялась на другу сходинку п’єдесталу.

Справжнім іспитом стала участь у чемпіонаті для Оксани Михальчук (51 кг). Нещодавно вона перейшла у дорослу вікову групу. Під час жеребкування стало відомо, що її перший бій у Ковелі відбудеться з призеркою чемпіонатів світу та Європи. У суперниці кращий послужний список і, звичайно, досвід. Оксані Михальчук вдалося посісти 5 місце.

За першу поразку подруги «відомстили»  Альона Ковальчук (срібна призерка),  Світлана Холшевник (54 кг) та Лілія Шевчук (81 кг), які вибороли бронзові медалі. Це дало можливість потрапити їм до складу збірної України з жіночого боксу.

- Ми з Анатолієм Проко­повичем налаштовуємо на перемоги свої вихованців, - розповідає тренер комплексної дитячо-юнацької спортивної школи профкому ХАЕС Максим Грушин, - і відчуваємо гордість за виступи дівчат. Вони самовіддано провели двобої і засвідчили, що мають бойо­вий дух та націленість на перемоги­.

Коли дивишся на нетішинських представниць жіночого боксу, не віриться, що симпатичні та тендітні дівчата здатні впевнено стояти на рингу і тримати неабиякої сили удари­.

- У боксі людина перебуває ніби у двох іпостасях, – каже Альона Ковальчук, - реальному житті і спортивному поєдинку, який вимагає певної налаштованості і агресії. Поза тренуваннями та змаганнями ми ведемо звичайний спосіб життя: спілкуємось з друзями, готуємось до навчання і багато мріємо…

Під час розмови Альона сказала, що любить готувати різноманітні страви. Найкраще у неї виходить піца. Прихильність до куховарства є і у її колеги Лілії Шевчук. За словами дівчат, вміння добре готувати допомагає їм під час різних спортивних зборів, турнірів, коли харчування у їдальнях не сприяє гарній фізичній формі.

Вихованки тренерів Грушиних мають заповітну мрію – потрапити на Олім­пій­ські ігри і з допомогою боксерських рукавичок та гарних посмі­шок нагадати світовій спільноті, що є таке місто Нетішин.

Олександр

 Шустерук

На знімках: Альона Ковальчук (зліва) з переможницею тур­ні­ру Наталією Князь; нетішин­ські боксерки з тренерами.

Фото  автора

P.S. Тренери з жіночого боксу та члени­ збірної Хмельниччини вдячні неті­ши­нським благодій­никам – В’ячеславу Драчуку, Валерію Преподобному, Олександру Кунецю, Андрію Денисюку, адміністра­ції та профкому ХАЕС за допомогу в представленні команди на чемпіонаті України.