Триває модернізація системи  автоматичного управління РДЕС

На другому енергоблоці Хмельницької АЕС триває ремонтна кампанія, під час якої реалізовується масштабна програма із налагодження та заміни низки обладнання та систем. Працівники дільниці із ремонту засобів автоматизації зовнішніх об’єктів цеху теплової автоматики і вимірів, якою керує Віталій Ткачук, беруть участь у модернізації системи автоматичного управління резервної дизельної електростанції (РДЕС) енергоблока № 2. Уже завершено роботи на третій комірці РДЕС, виконуються роботи на перші комірці РДЕС.

- У моїх колег є досвід із модернізації аналогічного обладнання, - розповідає Віталій Васильович. -  У рамках продовження терміну експлуатації першого енергоблока та реалізації  Комплексної зведеної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС України (КзПБ) на Хмельницькій АЕС  було замінено значну частину обладнання на сучасне. Для нас важливою є  модернізація системи автоматичного управління резервної дизельної електростанції (РДЕС) енергоблока № 1. Під час попереднього планово-попереджувального ремонту на першому енергоблоці замінено фактично все електротехнічне обладнання трьох комірок РДЕС. Замінене обладнання побудоване на базі сучасного програмно-технічного комплексу системи автоматичного управління резервних дизельних електростанцій. Були проведені пусконалагоджувальні роботи та введено у дослідну експлуатацію.  Застосувалось обладнання вітчизняного виробництва наступних виробників: ТОВ "ВЕСТРОН", електротехнічна корпорація «ЕлКор» (м. Харків), ТОВ "Високовольтний СОЮЗ-РЗВА" (м. Рівне) та інші. Зараз персонал дільниці готується до проходження процедур,  передбачених до введення у промислову експлуатацію програмно-технічного комплексу.

Попередні будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи здійснювалися генпідрядником «Техенерго» за участі фахівців ТОВ «Харківське монтажно-виробниче підприємство "Електропівденмонтаж", ТОВ «Промислові захисні покриття (м. Київ) та   налагоджувально-монтажне управління "Електропівденмонтаж" із міста Вараш.

Значний об’єм робіт здійснено безпосередньо спеціалістами ТОВ "ВЕСТРОН", основним виробником та постачальником обладнання. Вони допомогли змонтувати, налагодити і впровадити його в роботу. Персонал ЦТАВ, який здійснює контроль за роботою системи, навчався працювати на новому обладнанні безпосередньо на робочому місці і нині повністю опанував нову систему автоматичного управління РДЕС.

Під час ремонтної кампанії на другому енергоблоці у процесі модернізації беруть участь  досвідчені працівники дільниці з ремонту засобів автоматизації зовнішніх об’єктів цеху теплової автоматики і вимірів. Серед них – інженер Олександр Микитчук, майстер Олександр Форсюк, електрослюсар Володимир Ковальчук.

Начальник дільниці з ремонту засобів автоматизації зовнішніх об’єктів цеху теплової автоматики і вимірів Віталій Ткачук констатує, що  нове обладнання  відповідає сучасним вимогам в частині надійності, діагностики, реєстрації та архівування подій.

Олександр Шустерук

На знімку: Віталій Ткачук та Олександр Микитчук проводять аналіз робіт з модернізації

Фото автора