Тут виховують чемпіонів

В числі спортивних активістів, що неабияк вплинули на розвиток фізкультури і спорту у Нетішині, безперечно серед лідерів Валерій Леонідович Кравчук. Нині на його життєвому календарі вималювалась цифра 60, з поміж яких останні 17 років він на чолі Нетішинської КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС. - Без спорту, фізичної культури міні важко уявити своє життя, - констатує ювіляр. - Якби випала можливість прожити життя заново, нічого б не змінював, це моє…

Навчання у Хоняківський середній школі на Славутчині для Валерія було в радість, адже предмети давались легко. Серед улюблених дисциплін була фізкультура. Виступав на районних і обласних змаганнях  та турнірах. Фізичну форму підтримував і під час строкової служби у Баку та під час студентського навчання у Тернополі. Футбол був у в числі найбільших захоплень юнака. Згодом працював у школах Лисичого та Нетішина, виступав за збірну нашого міста з футболу. Команда не один рік була лідером обласних змагань. Тодішній міський голова запропонував очолити відділ фізкультури і спорту міськвиконкому, а з 2003 року він опікується колективом КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС.

Валерій Леонідович зазначає, що на даний час у школі діє сім відділень, де культивуються такі види спорту, як боротьба самбо і дзюдо, кікбоксінг, фехтування, плавання, волейбол та футбол, легка атлетика. До занять спортом щорічно залучається близько тисячі дітей працівників ВП ХАЕС та мешканців міста.

У колективі працювали всім тренерів, що у різні роки здобули звання заслужених, двоє – Валерій Вікторович та Ольга Каральтдінівна Штурбабіни відзначені званням «Заслужений працівник фізичної культури та спорту». Тут виховано Олімпійських чемпіонів та чемпіонів Європи і світу, на рахунку яких понад 150 медалей найвищого ґатунку. Галина Пундик, Ольга Жовнір, Алі­на Комащук, Дмитро Бойко, Вікторія Ткачук, Руслан Задворний, Юрій Пилипчук, Дмитро Бабійчук, Тетяна Скрипка, Оксана Дмитрук, Іван Васильчук, Олександр Кутчер, Дмитро Пундик, Ігор Музика, Станіслав Конопацький, Євген Аулов – імена, що відомі на світових аренах і є маяками у своїх видах спорту.

Чимало років на аренах України бли­скуче виступала команда гандболістів, отримавши врешті-решт прописку у суперлізі (тренер О. Каспаров). Фінансові проблеми внесли корективи у життєдіяльність цього колективу. Юнацька команда з футболу гравців 2004 року народження  у Всеукраїнських змаганнях на призи «Шкіряний м’яч» була бронзовим призером (тренер В. Возьний), а жіночий волейбольний колектив відзначився на чемпіонаті України (тренер С. Кузьмінчук) посівши третє призове місце. 2010 року КДЮСШ ППО ХАЕС посіла друге місце у Всеукраїнському огляді-конкурсі на кращу постановку роботи у спортивних школах СТ «Україна».

За підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу з розвитку олімпійських видів спор­ту 2009 року школа стала третьою у державі, а 2011 – кращою серед усіх подібних закладів України. З нагоди 30-річчя від часу заснування колектив школи отримав Подяку від Національного Олімпійського комітету за підписом легендарного спортсмена С.Бубки. З метою пропаганди фізичної культури і спорту та здорового способу життя Нетішинська КДЮСШ постійно підтримує дружні стосунки з загальноосвітніми школами та ліцеями міста, надає практичну та методичну допомогу під час проведення шкільних змагань з різних видів спорту, плідно співпрацює з позашкільними закладами міста.

КДЮСШ бере активну участь в організації та проведенні  «Олімпійського тижня», інших заходах з нагоди Дня фізичної культури та спорту, показових виступах на загальноміських святах. На виконання Календарного плану спортивно-масових заходів Нетішинською КДЮСШ залучаються кошти ППО ХАЕС, виконавчого комітету Нетішинської міської ради, спонсорські надходження від приватних осіб та підприємств міста. Участь спортсменів школи в міжнародних змаганнях частково забезпечується профкомом «НАЕК «Енергоатом» України.- Основні досягнення школи – це не тільки медалі, а копітка робота фахівців колективу, які прищеплюють любов до спорту, здорового способу життя, сприяють гармонійному розвитку сучасника,- констатує Валерій Леонідович. – І я щиро бажаю їм нових успіхів, здоров’я та здійснення заповітних бажань! А ми бажаємо очільнику колективу КДЮСШ багато нових звершень на життєвому шляху.Петро Шелепало, член НСЖУ