У надійних руках міць прекрасної техніки

Нещодавно автопарк транспортного цеху Хмельницької АЕС поповнився новим самохідним краном «SANY» вантажопідйомністю 55 тонн. Його експлуатацію та обслуговування було довірено досвідченому працівнику Володимиру Федасу, який трудиться на електростанції вже тридцять шість років.

Володимира Григоровича я застав на території проммайданчика між першим та другим енергоблоками під час виконання вантажопідйомних операцій у ході капітального ремонту трансформатора власних потреб. Лагодженням трансформатора зараз займається підрядна організація «АРС».

- Нова техніка – нові враження, - налаштовую на розмову Володимира Федаса.

- Враження тільки позитивні. Це дійсно сучасна техніка, яка дає можливість якісно виконувати роботу. Тут багато електроніки і мінімізовано докладання фізичних зусиль. Виробники подбали  про комфорт водія, оснастивши кабіну шумозменшуючою герметичною системою та багатофункціональним кондиціонером. Наразі із такою вантажопідйомністю це єдиний кран у транспортному цеху електростанції. Його наявність приносить велику користь.

З рідної Вінничини до Нетішина Володимир Федас переселився у 1980 році, коли тривали початкові етапи грандіозного будівництва міста-супутника ХАЕС та самого ж енергетичного об’єкта. Його першим робочим місцем був звичайний кран, що належав автотранспортникам УБ ХАЕС. Спорудження житлових та господарських будинків у місті не обходилось без участі Володимира Григоровича. Згодом допомагав будівельникам і монтажникам як працівник автотранспортного цеху Хмельницької АЕС.

За три десятиліття досвідчений водій встиг попрацювати на кранах із різною вантажопідйомністю, максимальною була 30 тонн. Коли у автотранспортний цех надійшов новий «силач», то довелось проходити спеціальне стажування, з яким Володимир Федас успішно справився.

- За період експлуатації нового крана я до нього прикипів. На жаль, скоро розставання –йду на заслужений відпочинок. Заспокоює, що його експлуатацію довірять досвідченим колегам.

- Чим займатиметися на пенсії?

- Нудьгувати не буду. У Кривині є дачна ділянка, яка потребує працьовитих рук. Для мене і дружини Валентини роботи вистачить.

Коли закінчилась наша коротка розмова, підрядники на трансформаторі перейшли на черговий етап ремонтних операцій, тож знову виникла потреба у залученні крана – надійного, як його експлуатаційник Володимир Федас.

Олександр Шустерук

Фото автора