У плідної співпраці  хороший результат

Напрочуд теплим і сонячним видався суботній день 20 жовтня,  сама природа сприяла учасникам чергового етапу акції «Посади дерево – збережи планету» провести осінню підготовку висаджених дерев до зими та здійснити додаткову висадку зелених насаджень.

 Про те, що просто посадити плодове деревце в землю – недостатньо, за ним треба ретельно доглядати, знає кожен. Добре усвідомлювала це і Людмила Михайлівна Малько, коли разом зі своєю родиною у 2007 році започаткувала посадку привезених із власної дачі саджанців вздовж каналу по вулиці Михайлова від кафе «Старий Томас» до перехрестя з проспектом Незалежності. Першими були горіхи та персики. Через рік ряд поповнився вишеньками, дбайливо висадженими сином Костянтином разом з колегою по роботі Тарасом Хандруком (нині покійним), обоє працювали у реакторному цеху. Було приємно спостерігати, як  мешканці сусідніх будинків також почали досаджувати деревця. Так з’явились тут абрикоси і сливи.

1 квітня 2012 комісія профкому по роботі з дітьми та шефській роботі вперше провела на даній ділянці акцію під символічною назвою «Посади дерево – збережи планету» та оголосили її безстроковою. І ось вже 7-й рік поспіль, дотримуючись взятого курсу, навесні та восени проводяться подібні суботники. Алейка поповнилась новими породами дерев: горобина, черемшина, тополя, клен, сосна, береза, акація, бузок, калина, жимолость. Періодично, коли була потреба в масових посадках, до справи долучались члени організації пенсіонерів ВП ХАЕС. Не став винятком і жовтень 2018 року.

Проведена напередодні членами КРДіШР та Людмилою Малько ревізія показала невтішну картину: спекотний і засушливий кінець літа та початок осені перенесли не всі дерева. На додачу далися взнаки й інші чинники: дерева ламають діти, гризуть собаки, об них вибивають мішечки-фільтри з пилом, їх просто викопують і забирають на свої дачі непорядні люди. Загалом 37 лунок були порожніми. Ще з десяток – під питанням, живі чи засохли.

Ця ситуація була обговорена на зборах пенсі­онерів, де було прийняте одностайне рішення об’єднати зусилля з КРДіШР на користь загальній справі. Тому суботник, проведений пенсіонерами 19 жовтня, був напрочуд масовим та результативним. Саджанців загалом принесли так багато, що в останні лунки їх саджали по два, а в деякі і три. І ще залишились, так їх було вирішено  посадити у дворах. Дякуючи всім за зроблену добру справу, голова цехкому пенсіонерів Ольга Василівна Яськів побажала учасникам акції  дочекатись урожаю з посаджених горіхів.

А наступного дня, 20 жовтня, члени комісії ПК по роботі з дітьми і шефській роботі, зібравшись на черговий етап оголошеної акції, дбайливо загорнули дерева землею, підготувавши їх таким чином до зимової сплячки. Щоб навесні вони прикрасили наше місто зеленим листям та буйним цвітом.

Загалом вздовж берега каналу вишикувалась шеренга з 99 лунок з деревами найрізноманітніших порід. А ще на кожне з них була пов’язана червона стрічка, щоб здаля було видно і зрозуміло, що незабаром тут буде шелестіти листям майбутній зелен-клен.

Члени комісії ПК по роботі з дітьми і шефській роботі на чолі з головою комісії Рузіною Труфановою висловлюють щиру подяку цехкому пенсі­онерів, всім своїм колегам і друзям за активну участь у проведенні осіннього етапу акції «Посади дерево – збережи планету». Сподіваємось, що і в подальшому наша співпраця на благо краси і процвітання нашого міста буде плідною!

Ріта Грицаєнко, член комісії ПК

по роботі з дітьми і шефській роботі