У полi зору охорона працi

Міжнародна організація праці (International Labour Organization) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці (World Day for Safety and Health at Work). Це було зроблено для того, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до проблем охорони та культури, що дає можливість сприяти щорічному зниженню нещасних випадків на виробництві. Вперше цей день було відзначено  2003 року.

Указом Президента України від 18 серпня 2006 року № 685/2006, з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання, громадських організацій до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, вшанування пам’яті осіб, які загинули на виробництві, в Україні встановлено День охорони праці, який щорічно відзначається 28 квітня.

Наш кореспондент зустрівся із заступником начальника відділу охорони праці ХАЕС Петром Ваником і попросив розповісти про реалізацію заходів, які були передбачені в рамках проведення «Тижня охорони праці» в підрозділах електростанції.

- На підставі звернення Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди Дня охорони праці, - розповідає Петро Михайлович, - в рамках Всесвітнього дня охорони праці, генеральним директором ХАЕС був виданий наказ про проведення низки заходів з проведення “Тижня охорони праці” на Хмельницькій АЕС” під гаслом: “ Сприяння охороні праці у “зеленій економіці”.

Зокрема ним передбачено визначення переможця кращого реферату на тему: «Сприяння охорони праці у «зеленій економіці»; органі­зацію та проведення конкурсу з охорони праці, організацію та проведення  в підрозділах і цехах конкурсів на краще робоче місце, виробничу дільницю, кращого працівника; проведення аналізу побутового травматизму працівників ВП ХАЕС та підготовка інформаційного повідомлення; надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих на виробництві; проведення підсумкової наради з охорони праці з керівниками підрозділів.

- Петре Михайловичу, на що під час проведення перевірок звертали увагу інспектори?

- Інспектори звертають увагу на всі негаразди і сумнівні дії. Якщо в процесі перевірки виявлено зауваження, то воно не залишиться поза контролем інспектора. Особлива увага звертається на виконання робіт з підвищеною небезпекою, насамперед в діючих електроустановках та на висоті, так, як відповідно із статистикою в різних галузях промисловості при виконанні цих робіт зафіксовано багато порушень і травмування персоналу. Тому  Міненерговугілля України час від часу вводить в енергетичному комплексі, у  підпорядкованих підрозді­лах ДП НАЕК «Енергоатом» особливі умови безпечного виконання робіт. Такі умови були введені з 11 по 17 квітня поточного року.

Також перевірці підлягали  складські та виробничі приміщення, зверталась увага на наявність і справність у машин і механізмів захисних огороджень, кожухів, пристроїв для заземлення, приладів і пристроїв безпеки та сигналізації. В комплексі було проаналізовано санітарно-побутове забезпечення працівників, та забезпечення спецодягом та засобами індивідуального захисту. Це неповний перелік  питань, на які зверталась увага під час «Тижня охорони праці».

- Що вдалося реалізувати в минулому році?

- Насамперед я хотів би відзначити, що в минулому році ми не допустили травмування персоналу на виробництві, всі наші працівники повернулися додому здоровими і не травмованими. Промислово-санітарною лабораторією була виконана запланована атестація робочих місць за умовами праці. Незважаючи на певні проблеми персонал станції був забезпечений спецодягом та засобами захисту. Це свідчить про пріоритет здоров’я та життя людини над виробництвом.  Розглядалися проблемні питання щодо стану промислової санітарії в підрозділах, виконання режиму носіння касок, виконання комплексних заходів з охорони праці.  Ми активно займались приведенням документації у відповідність з вимогами законодавства й нормативної бази, що змінюється. Ми одержали низку дозволів на виконання робіт з підвищеною небезпекою та експлуатацію машин та механізмів.

Хочу наголосити, що вся наша робота спрямована на дотримання персоналом електростанції основних норм і правил охорони праці. Це є одним із критеріїв безпечної експлуатації діючих енергоблоків ХАЕС.

 

Олександр Шустерук

Фото   Валерія Валуєва