У праці і спорті атомники кращі

З 23 по 27 травня у смт Затока Одеської області на спортивних майданчиках бази пансіо­нату «Рута» відбувся фінал XXVII Всеукраїнської спартакіади колективів фізкультури Атомпрофспілки. Змагання проведені ЦК Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, ВФСТ «Україна» за підтримки Міністерства молоді та спорту України та ДП «НАЕК «Енергоатом». Свої листи-вітання учасникам, тренерам, організаторам та суддям направили Голова Атомпрофспілки України Валерій Матов, міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, міністр енергетики та вугі­льної промисловості України Ігор Насалик, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. У змаганнях XXVII Всеукраїнської спартакіади колективів фізкультури Атомпрофспілки взяли участь кращі спортивні команди трудових колективів підприємств атомної енергетики та промисловості України: Запорізької, Хмельницької, Южно-Української, Рівненської АЕС, Східного ГЗК, м. Жовті Води, Чорнобильської АЕС, ВП «Атомремонтсервіс», ВП «Атоменергомаш», Чорнобильська об’єднана органі­зація профспілки, м. Чорнобиль (зона відчуження), АТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Переможці та призери змагань нагороджені медалями та дипломами відповідних ступенів. Перше місце в загальнокомандному заліку посіли представники Запорізької АЕС (м. Енергодар), на другому - команда Рівненської АЕС (м. Вараш), на тре­тьому - Южно-Української АЕС (м. Южноукраїнськ).

Був урочистий марш-парад команд-учасниць, підйом прапора, звучав Державний Гімн України. Другий раз в програму Спартакіади включений стрітбол (вуличний баскетбол), він зараз активно розвивається в Южноукраїнську, Вараші, Нетішині. Гра колективна, в якій цінується не тільки швидкість і техніка, а й довіра до товариша по команді.

Таким симбіозом яскравих індивідуальностей, кожен з яких вносить свій внесок в загальну перемогу, став колектив стрітболістів Рівненської АЕС, у складі А.Корнійка, О. Горового, А.Прокоповича, А.Скоклюка. Багато років хлопців об’єд­нує не тільки спорт, але і робота, міцна багаторічна дружба, навчання в інституті. Вони разом тренуються вже кілька років, чемпіони Спартакіади Організації молоді Атомпроф­спілки. У складі збірної представляють атомну станцію і місто на чемпіонаті Рівненської області з баскетболу. Турнір викликав великий інтерес і вийшов захоплюючим та інтригуючим. Жодній з чотирьох команд не вдалося уникнути гіркоти поразки - варашани і енергодарці набрали однакову кількість очок і лише за особисту перемогу першість було присуджено баскетболістам Рівненської АЕС. Другі - енергодарці і треті - минулорічні чемпіони южноукраїнці.

У рамках XXVII Спартакіади Атомпрофспілки  відбулися змагання з шахів. Шахова збірна команда спортивно-оздоровчого комплексу Запорізької АЕС посіла перше місце. До складу команди-переможниці увійшли: Едуард Ковальов- служба головного метролога,  Роман Павленков - гідротехнічний цех та Олена Криволапова - управління соціальних програм. Команду спортсменів від Запорізької АЕС усі ці роки готує і веде до перемоги тренер-викладач спортивно-оздоровчого комплексу Запорізької АЕС Костянтин Криволапов.

Не обійшлося без сенсації  у турнірі майстрів маленької ракетки. Останні років десять фаворити тут - тенісисти Хмельницької АЕС. Але цього разу найвищу сходинку п’єдесталу пошани нетішинці  «віддали»  своїм основним конкурентам - жовтоводцям, які виступали в складі А.Лисенка, В.Риньдя і Н.Каюрова. На другому місці - команда Нетішина та на третьому - Южноукраїнська. Не менш цікавим виявився і турнір команд другої групи, в якому вкотре кращою стала команда ЧАЕС (А.Блашкун, Т.Бурдина). На другому місці - ЧООП (О. Олійник, В.Бутильська) і на третьому - ВП АРС (В.Зуй, А. Ганжа). В особистих турнірах чемпіонами Спартакіади стали: у одиночному жіночому розряді - Н.Каюрова (ВООП) і В.Бутильская (ЧООП), чоловічому одиночному розряді - А.Лисенко (ВООП) і А. Блашкун (ЧАЕС), парному чоловічому - А.Лисенко - В.Риньдя (ВООП), в змішаному розряді - А.Глазков - Г.Розварська (ХАЕС) і А. Блашкун - Т.Бурдіна. Абсолютним переможцем у одиночному чоловічому розряді став жовтоводець А. Лисенко.

Найбільші побоювання викликало проведення турнірів з пляжного волейболу. Новий ігровий майданчик розташований буквально за десять метрів від моря і свіжий морський вітерець не дозволяв нормально приймати м’яч, не кажучи вже за проведення хитромудрих ігрових комбінацій. Але в дні проведення турнірів - повний штиль і «пляжники» провели два відмінних турніри - жіночий і чоловічий, і продемонстрували у всій красі свою майстерність. Не змогли утримати звання найсильнішої пляжної команди, завойованої в минулому році, волейболістки ХАЕС. У вирішальній грі турніру вони програли енергодарській парі Л. Швець-І.Тютюнник, але заради справедливості варто сказати, що одна з дівчат вийшла на гру не зовсім здоровою.

Срібло у нетішинської пари Є.Носанець -А.Матвійчук. Бронза у пари з Вараша М. Войтюк - А.Якубської.

У чоловічому турнірі пляжників поза конкуренцією була досвідчена пара С.Іваненко - П. Поспєлов (ЧООП). Хлопці - багаторазові переможці турнірів, що проводяться у Київській та Чернігівській областях і скласти їм конкуренцію іншим парам було складно.

Срібні нагороди - у команди ЧАЕС (О.Адаменко-Р.Прокопенко), бронзові - у волейболістів КІЕП (В.Шосталь - Д.Абрамов).

Прикраса всіх спартакіадних поєдинків - це міні-футбольні турніри. У Затоці їх було проведено два, серед команд першої та другої груп. Всі з нетерпінням чекали зустрічі фаворитів - футболістів Южноукраїнська та Енергодара, основних претендентів на перемогу.

Перші - чемпіони минулорічної Спартакіади, через тиждень вони мали взяти участь у турнірі болгарського фестивалю робочого спорту. Енергодарці - переможці кубка і суперкубка Запорізької області, впевнено провели стартові ігри, перемігши команди РАЕС, ХАЕС, ВООП. Южноукраїнці, як кажуть, «довго запрягали» - нічиї з командами Нетішина та Жовтих Вод призвели до втрати важливих очок. І коли в останньому турі відбувся очний поєдинок фаворитів, доля першого місця вже була вирішена. Гра закінчилася перемогою жителів півдня, але принесла вона їм тільки друге місце. Чемпіон - Енергодар, бронзовий призер - команда Жовтих Вод.

У другій групі поза конкуренцією була команда Чорнобильської АЕС, яка дуже впевнено перемогла всіх своїх суперників. На другому місці - футболісти ЧООП і на третьому - дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом».

З фінальним свистком останньої гри футбо­льного турніру над Затокою вибухнула канонада грому і на землю полився дощ. Організаторам терміново довелося підшуковувати нове місце для проведення нагородження і закриття спартакіади, але це анітрохи не відбилося на наст­рої учасників. Численні нагороди - медалі, кубки, грамоти та дипломи переможців отримали з рук заступника Голови Атомпрофспілки А.Лича, голови спортивного клубу атомників М.Гука.

Микола Меркушев

 

Будь молодим!

Щорічно в останню неділю червня ми відзначаємо День молоді – свято всіх, хто відчуває себе молодим не лише за віком, а й душею. Воно особливе та унікальне, бо саме такою є молодість. Це неповторна та відповідальна пора, коли людина вступає у самостійне життя, ухвалює свої перші власні рішення. Це та пора, коли маленька перемога стає запорукою життєвого успіху.

Молодість – безцінний дар природи. Його треба приймати з вдячністю, намагатися використати всі переваги цієї прекрасної миті життя. Будьте активними, здобувайте знання, наполегливо працюйте над собою, будуйте великі плани на майбутнє. Сучасні і освічені, ви – творці сьогодення та майбутнього. Ваші енергія і завзяття, оптимізм і наполегливість знаходять втілення у бізнесі, політиці, у науці та на виробництві, у спорті та мистецтві.

Тому з нагоди свята бажаємо усім молодим творчої енергії, незалежних думок та сил, щоб втілити в життя все, до чого прагне ваш розум, душа та тіло. Твердо знайте – молодість не вік. Молодість – це стан душі. Залишайтесь молодими!

Організація молоді ППО ВП ХАЕС