У пріоритетах безпека експлуатації

Добра новина надійшла до колективу цеху теплової автоматики та вимірювань Хмельницької АЕС. Начальника дільниці СУЗ-Е Олександра Коломійчука відзначено Нагрудним знаком «Почесний працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом». Такої честі Олександр Васильович заслужив завдяки плідній та ефективній праці протягом 33 років на Хмельницькій АЕС. Він причетний до виконання важливих робіт, пов’язаних із підвищенням безпеки діючих енергоблоків.

За словами Олександра Коломійчука, минулий рік для персоналу його дільниці був напруженим. Але все вдалося зробити згідно із затвердженими графіками.  Працівники дільниці СУЗ-Е проводили технічне обслуговування  систем електроживлення обладнання СУЗ, апаратури контролю нейтронного потоку, програмно-технічного комплексу систем групового та індивідуального управління органами регулювання СУЗ, програмно-технічного комплексу аварійних та попереджувальних захистів, програмно-технічного комплексу автоматичного регулювання потужності реактора, які успішно були введені в експлуацію.

Також проведена низка робіт,  пов’язаних із продовженням терміну експлуатації обладнання електрообладнання живлення СУЗ першого енергоблока. Це засвідчено наглядовими органами, які видали відповідні документи.

Загалом працівники цеху теплової автоматики та вимірювань причетні до низки заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України». Була проведена модернізація системи внутрішньореакторного контролю шляхом заміни засобів контролю перегрівання теплоносія на виході із тепловиділяючих збірок під верхнім блоком реактора, на корпусі реактора та на «гарячих» нитках петель головного циркуляційного трубопроводу. Модернізація також проводилася на системі управління захистом енергоблока, а саме були  замінені  приводи СУЗ, термін експлуатації яких закінчився, на приводи СУЗ чеського виробництва з терміном експлуатації 30 років.

Для покращення технологічних характеристик інформаційних та управляючих систем була проведена заміна управляючих гермопроходок на аналоги українського виробництва.

Основні роботи виконувалися спеціалістами дільниць: автоматичних систем регулювання і дистанційного управління; служби систем управління та захисту; лабораторії систем внутрішньореакторного контролю;  дільниці засобів вимірювання температури та спеціальних вимірювань.

Під постійним контролем і роботи, що проводились на другому енергоблоці. В основному вони стосуються виконання технічних вимог, які характеризуються встановлення систем нового покоління, а також реконструкцією та модернізацією змонтованих раніше.  Було реалізовано програму «Модернізація електрообладнання систем управління захистом (СУЗ) і апаратури контролю нейтронного потоку на енергоблоці №1 ХАЕС»  Для її реалізації було проведено міжнародний тендер на визначення підприємства, яке забезпечить виробництво та постачання відповідних систем. Переможцем став український консорціум «Радій-Імпульс». Згодом на ХАЕС відбулася стартова нарада з проекту «Модернізація електрообладнання СУЗ і АКНП», у якій взяли участь представники Єврокомісії, НАЕК «Енергоатом», ДІЯРУ, консорціуму «Радій-Імпульс», «Ibedrola – Sogin», українських наукових центрів та АЕС. Під час зустрічей обговорювались реальні можливості втілення даного проекту на ХАЕС, за згодою учасників було визначено, що модернізація електрообладнання буде проходити у два етапи і розпочнеться у ході чергової ремонтної кампанії на першому енергоблоці. Згідно з проектом успішно проведена заміна двох компонентів аварі­йного захисту, та двох комплектів АКНП (апаратура контролю нейтронного потоку)  – на БЩУ та РЩУ. Ці системи тепер успішно функціонують.

Начальник служби системи управління і захисту реактора (СУЗ) Володимир Сморчков задоволений роботою підконтрольного  колективу, бо вдалося реалізувати багато технологічних заходів, які пов’язані не тільки із безпекою діючих енергоблоків, а й продовженням терміну експлуатації першого енергоблока. Протягом трьох років служба братиме участь в інших важливих роботах.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник СУЗ Володимир Сморчков та начальник дільниці СУЗ-Е Олександр Коломійчук аналізують графіки проведення робіт, які будуть виконані для продовження терміну експлуатації першого енергоблока

Фото автора