Умовним злочинцям протидiяли по-бойовому

Два дні наприкінці квітня проходили на ХАЕС тактичні командно-штабні навчання, в ході яких відпрацьовувалася готовність відповідних служб до протидії можливим терористичним проявам на території об`єкта.

За сценарієм групі озброєних злочинців (умовних) вдалося проникнути на проммайданчик, вони стрімко просувалися вглиб, намагаючись за будь-яку ціну добратися до життєво-важливих об`єктів і завершити задумане. Заподіяна шкода в разі успішної реалізації їх зухвалих намірів могла бути колосальною, це добре розуміли сили реагування, і скоординувавши свої дії, діяли так само рішуче, блокуючи маршрути й проходи. Все ж злочинцям вдалося проникнути в одне зі станційних приміщень, захопивши при цьому двох заручників з числа персоналу. Одна за одною прозвучали ряд вимог, у разі невиконання яких озброєні правопорушники пригрозили вибухами на майданчику, де зберігаються радіоактивні відходи і фізичним знищенням заручників.

Журналісти мали змогу бути присутніми на засіданні штабу, який відслідковував подію і приймав відповідні рішення. Про розвиток ситуації доповідали похвилинно, рішення були адекватними, задіяні сили виступали в режимі повної бойової готовності і  чинили належний опір «зайдам». Відрадно, що в силу інженерно-технічного оснащення станці­йних споруд і об`єктів, успішної експлуатації системи телевізійного спостереження є можливість виявляти порушників і блокувати їх пересування територією, тим самим унеможливлюючи диверсію на діючих енергоблоках. І цього разу загрози для їх експлуатації не було, отож штаб не бачив необхідності зупиняти роботу мільйонників. Коли ж ситуацію вдалося стабілізувати, штаб зробив оперативну паузу, а через якийсь час продовжив свою роботу у, так би мовити, розширеному форматі. В зовнішньому кризовому центрі (на знімку) зі­б­рався регіональний штаб координаційної групи антитерористичного центру при управлінні СБУ в області. Після заслуховування інформації про перебіг подій на станції були озвучені інші умовні «загрози» з вибухами в Нетішині. Ці додаткові умови ставилися для перевірки готовності правоохоронних структур, МНС, органів влади протидіяти терористичним проявам, злагоджено і скоординовано протистояти злочинцям, звільняти заручників, надавати допомогу потерпі­лим, ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій. Вони не просто доповнювали сценарій навчань, а й стали своєрідною реакцією на події в Дніпропетровську, які збіглися в часі з засіданням регіонального штабу.

Оцінка за результатами навчань позитивна, професійно спрацювали адміністрація, служба фізичного захисту, військова частина з охорони Хмельницької АЕС, загін відомчої воєнізованої охорони. Усі разом вкотре продемонстрували, що об`єкт наді­йно захищений, зі злочинцями тут панькатися не будуть. Якими б підготовленими вони не були, сили протидії зуміють зупинити їх.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва