Уряд перенiс затвердження ТЕО добудови двох енергоблокiв Хмельницької АЕС

Кабінет міністрів переніс затвер­дження техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС  вартістю 72,44 млрд грн  (у цінах на 5 травня 2017 року) на наступне засідання уряду. Відпо­від­не рішення було прийнято на засіданні уряду 11 липня. Затвер­дження ТЕО було перенесено на прохання віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе для додаткового доопрацювання і проведення наради на урядовому рівні. У свою чергу міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що раніше ніяких зауважень від віце-прем'єр-міністра не було.

Раніше, 5 липня, урядовий комі­тет схвалив ТЕО добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС вартістю 72,5 млрд грн. Згідно з ТЕО, після денонсування договору про добудову даних енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найбільш короткі терміни за мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Skoda JS (Чехія). На двох енергоблоках передбачається установка турбіни виробництва «Турбоатом», а генератора від «Електроважмашу» (обидва під­при­ємства - Харків). Електрична потужні­сть двох енергоблоків становитиме 2200 МВт, а річне виробництво електроенергії двох енергоблоків - 16,226 млрд кВт*год. Загальна вартість добудови двох енергоблоків - 72,437 млрд грн (у цінах на 5 травня 2017 року), в тому числі вартість обладнання - 46,3 млрд грн. Терміни будівництва - 84 місяці від початку робіт, а ймовірне введення в експлуатацію енерго­блока №3 - 2025 рік. Загальний стан будівельної частини на момент припинення робіт енергоблока №3 - 75%, енергоблока №4 - 28%.

Також зазначено, що можливе перше завантаження ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (США).

Нагадаємо, переможцем між­народ­ного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівни­цтва 3-го і 4-го енергоблоків Хме­льницької АЕС в жовтні 2008 року стала російська компанія «Атом­буд­експорт». У конкурсі, окрім «Атом­­будекспорту», також брали участь американська Westing­house і південнокорейська KEPCO. В кінці 2014 року голова «Енерго­атома» Юрій Недашковський за­явив, що Україна може денонсувати угоду з Росією через відсутність з боку останньої якихось зрушень у реалізації цього проекту. Тоді очікувалося, що замінити «Росатом» (материнська компанія «Атомбудекспорту») зможе чеська Skoda (власником чеської Skoda JS a.s. є юридична особа, зареєстрована в Росії). У 2015 році Верховна Рада денонсувала угоду про добудову Хмельницької АЕС з Російською Федерацією. За оцінками «Енергоатома», завершення будівництва цих блоків дасть додаткову генерацію електроенергії в Об'єднану енергосистему України на рівні 15 млрд кВт*год на рік.

На початку листопада 2017 року «Енергоатом» отримав від «Китай­ської національної ядерної корпорації (CNNC) та «Індустріального комерційного банку Китаю (ICBC) пропозицію щодо надання кредитних коштів для фінансування завершення будівництва двох енергоблоків Хмельницької АЕС.