В центрi уваги людський фактор

У четвер завершила роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ за темою «Робота персоналу і людський фактор. Інструменти запобігання помилок персоналу». На момент виходу газети ще не були  відомі попередні висновки експертів, підсумкова нарада за результатами роботи відбулася дещо пізніше.

На організаційній зустрічі з керівницт­вом ХАЕС і її структурних підрозділів, що передувала проведенню місії, її керівник Олександр Астапов та генеральний директор станції Микола Панащенко висло­вили впевненість, що робота експертів буде взаємовигідною і ко­рисною обом сторонам. Адже вони матимуть можливість поділитися досвідом, скористатися позитивними напрацюваннями один одного.

Серед експертів – керівник представництва ВАО АЕС-МЦ на Калінін­ській АЕС Юрій Щелік, старший науковий працівник Обнінського науково-дослідного  центру «Прогноз» Володимир Машин, інженер з експлу­атації обладнання АЕС «Козлодуй» (Болгарія) Іван Георгієв, менеджер з органі­заційної ефек­тивності АЕС Quad Cities (США) Ребекка Краддик. Під час зустрічі з експертами М.С.Панащенко наголосив, що людський фактор завжди знаходиться на вістрі роботи, пов’язаної з експлуатацією АЕС, і нагадав присутнім лозунг радянської епохи «Енергоблок пускають 1000 людей, а зупиняє одна людина». Адже один невірний крок, поспіх, неуважність тощо можуть спричинити великі проблеми. Генеральний директор зазначив, що, починаючи з 1987 року на ХАЕС мали місце 62 порушення, пов’язаних з помилками персоналу. Переважна більшість з них припадає на перші півтора десятиліття експлуатації. Завдяки комплексу вжитих заходів ситуацію вдалося суттєво покращити: за останні 10 років і 10 місяців таких порушень маємо всього чотири. Серед чинників, які посприяли досягненню більш позитивних показників, Микола Сергійович назвав ро­боту повномасштабного тренажера у навчально-тренувальному центрі.

Ольга Сокол

Фото Олени Веселової