В числі найважливіших підрозділів станції

Надійна та економічна робота обладнання протягом проектного терміну експлуатації та після нього, значною мірою залежить від стану та контролю водно-хімічного режиму станції. В основі удосконалення водних технологій, створення систем контролю та управління ними, лежить значний резерв збіль­шення надійності обладнання ХАЕС та підвищення коефіцієнту використання встановленої потужності енергобло­ків. Досягнення гарних показників можливе насамперед за рахунок зме­н­шення інтенсивності корозійних та ерозійних процесів та значного зменшення кількості відкладення на теплопередаючих поверхнях, що дає змогу зменшити кількість незапланованих зупинок енергоблоків та термін ремонту, подовжити ресурс роботи обладнання.

Стан хімічних технологій впливає на ресурс експлуатації та безпеку енергоблоків шляхом підтримання водно-хімічного режиму відповідно до вимог, встановлених нормативними документами, попередження створення окислювальних середовищ з метою зменшення швидкості корозійних процесів металу обладнання, мінімального накопичування кількості відкладень на теплообмінних поверхнях, удосконалення технології хімічних відмивок обладнання, зменшення кількості радіоактивних відходів.

Як свідчать архівні записи, зроблені в пору становлення Хмельницької АЕС, 30 квітня 1985 року підписано наказ №167 про створення хімічного цеху. Формувався підрозділ не просто,- була потреба у кваліфікованих спеціалістах.

На сьогоднішній день хімічний цех в числі основних підрозділів ВП ХАЕС.  Метою його діяльності є реалізація організаційних і технічних заходів щодо забезпечення надійної роботи основного і допоміжного устаткування шляхом підтримки у встановлених параметрах водно-хімічних режимів першого і другого контурів та допомі­жних систем  Хмельницької АЕС, виконання хімічного контролю якості теплоносія, води, масел, газів та хімічних реагентів, корозійних відкладень на обладнанні, та належне поводження з рідкими радіоактивними відходами.

Відповідно до затвердженої організаційної структури, хімцех складається з наступних функціональних дільниць: загальноцехового персоналу, водно-хімічної лабораторії; оперативного персоналу. Колектив хімічного цеху стабільно працює  протягом 27 років.

 За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України, практичний розвиток культури безпеки, високі показники в праці, прихильність принципам культури, внесок у поліпшення культури безпеки, хімічний цех було визнано кращим цехом атомної електростанції з культури безпеки. Персонал в підрозділі висококваліфікований. Низка працівників відзначена знаком «Почесний працівник ХАЕС», а також  нагородами НАЕК «Енергоатом», Мінпаливенерго та державними нагородами.

Беручи до уваги важливість удосконалення хімічних технологій для підвищення безпеки, прагнучи до надійної та економічної експлуатації енергоблоків, колектив хімічного цеху сприяє своєчасному впровадженню передових методів ведення водно-хімічного режиму та способів хімічного контролю.

Щороку в останню неділю травня в Україні відзначається День хіміка. Отож хочу сердечно подякувати дружному колективу професіоналів за вагомі трудові здобутки та побажати всім разом з сім’ями міцного здоров’я, нових успіхів у праці на благо рідної України, життєвого оптимізму, щастя, добра, родинного благополуччя і достатку.

Микола Замфіракі,

начальник ХЦ