В дискусіях партнерів народжується істина

На минулому тижні завершилась місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ, що вивчала питання поводження з дефектами та подіями низького рівня, під час якої  фахівці визначали точки дотику, розбіжності у поглядах на проблему, дискутували.

Дискусії були гарячими, за визначенням радника ВАО АЕС-МЦ Андрія Носова, і енергійними, як стверджував на офіційному закритті лютнево-березневої місії партнерської підтримки головний інженер Хмельницької АЕС Віктор Макєєв. Це були дискусії професіоналів і рівноправних партнерів, адже четверо експертів працюють безпосередньо на атомних електростанціях і на практиці переймаються аналогічними питаннями, шукаючи найоптимальніші шляхи їх вирішення. Кожен з них ділився своїми напрацюваннями, співставляв з побаченим і почутим у нас, обгрунтовував ті чи інші пропозиції "залізними" аргументами. Такий детальний професійний аналіз тільки на користь самому підприємству і тій меті, заради якої воно було створено, підкреслив В.П.Ма­кєєв.

На підсумковій нараді висловився кожен з експертів. Начальник відділу досвіду експлуатації Вірменської АЕС Самвел Казарян припустив, що певні елементи з досвіду його підприємства, який намагався представити в найповні­шому обсязі, можуть бути застосовані на ХАЕС, не порушуючи при цьому вже існуючу тут практику.

Інженер лабораторії досвіду експлуатації Южно-Української АЕС Наталія Буханько зауважила, що їй цікаво було знайомитись з напрацюваннями нетішинських атомників, вона певна, що це в певній мірі допоможе виявити свої слабкі місця і визначити шлях, яким належить рухатися далі. Адже питання, які стали об`єктом перевірки експертів, на її станції також потребують удосконалення.

Провідний інженер Балаковської АЕС Сергій Петрунін і його колега за посадою з Енергодара Роман Обухов відзначали взаємну користь від проведення МТП і висловили готовність прийняти у себе з візитом нетішинських атомників та детально показати свої набутки в досліджуваній темі.

Нагадаємо, звучала вона так: "Системи поводження з дефектами і подіями низького рівня". Андрій Носов назвав тему цікавою і злободенною, висловив сподівання, що пропозиції експертів, викладені в окремому розділі звіту за результатами роботи місії технічної підтримки, будуть використані у практичній діяльності ХАЕС.

Користь від проведення МТП Віктор Макєєв охарактеризував як найкращий шлях обміну знаннями та інформацією. Бо саме таке безпосереднє спілкування порою дозволяє найкраще з`ясувати корисні моменти для своєї подальшої діяльності. Добре, що ВАО АЕС-МЦ орга­ні­зовує і керує таким процесом обміну досвідом, який неодмінно дасть свій результат. Як наслідок, діяльність підприємства стане більш надійною, безпечною, а також більш зрозумілою громадськості.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва