…I НА МIЖНАРОДНОМУ РIВНI

Нещодавно в естонському містечку Ремніку, на березі Чудського озера, відбувся третій міжнародний турнір зі спортивної риболовлі з криги серед рибалок із вадами слуху. Участь в змаганнях взяли 52 рибалки з Латвії, Литви, України, Білорусі, Росії та господарки турніру - Естоніі. Нашу країну на цих змаганнях представляли три рибальських дуети, до складу одного з яких був зарахований  електрозварювальник навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС, член «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Віталій Григоров.

Спортивна риболовля проходила у двох номінаціях – «Мормишка» та «Блешня». За інформацією Віталія Григорова, організатори змагань подбали про умови перебування рибалок. Учасники спортивної риболовлі проживали у комфортабельних будиночках неподалік озера. На високому рівні також було організовано проведення турніру, за перебігом якого слідкувала професійна суддівська колегія.

Під час перебування рибалок на Чудському озері панувала справжня зимова погода. Зазвичай, до мінусових температур любителі зимової риболовлі завжди адаптовані. Їм у пригоді стає великий досвід у підборі спеціального одягу, який діє за принципом термоса. Але великий мороз не завжди бажаний під час відповідальних змагань, бо доводиться часто знімати тонке намерзання з жилки та оновлювати кожну ополонку. На це витрачаються зайві хвилини, а вони важливі, коли за обмежений час змагань потрібно показати свою вправність у ловлі риби.

Представник Хмельницької АЕС Віталій Григоров змагався у парі з рибалкою із Чернівців Романом Черенковим. За правилами турніру вони перебували в різних секторах, їх особисті результати за сумою фіксувались у командному заліку.

Коли завершились рибальські баталії міжнародного турніру, стало очевидним, що всі призові місця розділили між собою російські спортсмени із вадами слуху. Але четверте почесне місце все ж таки дісталось представникам української команди – нашому земляку Віталію Григорову та чернівчанину Роману Черенкову. Інший український дует також потрапив до десятки кращих, посівши восьме місце. У номінації «Найбільша риба (блешня)» фортуна стала прихильною для українських рибалок -  переможний кубок дістався киянину Івану Лісіцину.

Організатори міжнародного турніру подбали і про змістовний відпочинок гостей. Всі стали учасниками урочистостей з нагоди 25-річчя за­снування спортивного клубу глухих у місті Тарту та 100-річчя незалежності Естонії. Там і була озвучена інформація, що наступний 4 міжнародний турнір із зимової спортивної риболовлі, який має відбутись 2020 року, прийматиме Фінляндія.

Інформація про вдалий виступ представника Хмельницької АЕС Віталія Гриророва схвально була сприйнята його знайомими та колегами по роботі.

- У нашому навчально-тренувальному центрі, - розповідає заступник головного інженера з підготовки персоналу Хмельницької АЕС Володимир Ісупов, - трудяться досвідчені працівники. Але багатьох об’єднує прагнення реалізовувати себе у різних захопленнях, одне з яких - риболовля. Як відомо, саме вона є одним із найкращих видів змістовного відпочинку, бо допомагає вихованню зосередженості, поміркованості, кмітливості. Ці риси характеру ніколи не бувають зайвими під час підготовки персоналу. Мені особисто і всім працівникам нашої електростанції приємно, що саме наш Віталій Григоров достойно показав себе на міжнародному турнірі. Так трапилось, що у нього є певні вади зі слухом. Але це аж ніяк не заважає навчанню зварювальників. Тут важливим є візуальний контроль стиків та з`єднань, а найкращим учителем - практика. Усі фахівці це добре розуміють.

Віталій Григоров вже п’ять років поспіль є членом «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС», який на сьогодні об’єднує більше семисот любителів активного відпочинку із вудочкою у руках.

- Після того, як стало відомо, що саме наш рибалка показав хороший результат на міжнародному турнірі, - ділиться враженнями голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС Сергій Онищук, - багатьом друзям та знайомим хочеться дружньо потиснути йому руку. Будь-які досягнення не є манною небесною, бо вимагають тривалих тренувань. Після вступу у ряди станційних рибалок-аматорів Віталій Григоров став активним учасником наших традиційних змагань зі спортивної риболовлі, завжди демонструючи прагнення мати хороший результат. Його досягнення характеризуються постійним входженням до десятки найкращих. Він також є учасником всеукраїнських змагань рибалок, які проводяться під егідою Спортивної федерації глухих України у різних містах нашої держави. Там у «арсеналі» Віталія є й призові місця. Саме це  стало приводом для зарахування його до складу команд, які представили Україну у Естонії. Особисто переконаний, що Віталій на цьому не зупиниться. Перемоги будуть неодмінно.

Участь представника «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» у міжнародному турнірі - це не єдине вагоме досягнення нетішинських любителів риболовлі. Кіль­ка років тому на обласних змаганнях в Рівному зі спортивної риболовлі на «мормишку» представники Хмельницької АЕС здобули третє командне місце. На чемпіонаті рибалок, який організувала Рівненська АЕС, команда, яку представляли працівники електроцеху Хмельницької АЕС, у фіналі виборола друге місце. Торік представники «Клубу аматорів-рибалок ВП ХАЕС» на запрошення профспілок Херсонського морського торгівельного порту взяли участь у VІ Спартакіаді працівників морського транспорту України зі спортивної риболовлі. За підсумками п’яти видів спортивної риболовлі команда Хмельницької АЕС виборола перше командне місце та головний кубок Спартакіади. А тепер - хороший успіх Віталія Григорова.

Олександр Шустерук

На знімках: В.Григоров за переглядом про­-токолів міжнародного турніру; українська команда в Естонії