Велосипедно та драйвово: енергетики-ентузіасти відзначили день молоді

Кажуть, молодості усе під силу. У неділю, 27 червня, навіть погода була на боці молодих ентузіастів Нетішина: і спека відступила, і дощ не зіпсував за­планованого дійства. Саме у цей день, коли Україна віншувала молодь, у місті енергетиків відбувся цікавий та непересічний захід: велоквест під назвою «Крути відпочинок у русі». Ініціаторами та організаторами цього спортивного та змістовного свята виступили Рада молоді ППО ХАЕС спільно із адміністрацією Хмельницької АЕС та первинною профспілковою організацією атомної електростанції. До них долучилася і низка співорганізаторів та спонсорів, а саме: Українське ядерне товариство, громадська організація «Успішна молодь Нетішина», комунальне підприємство «Комфорт», місцеві гастрономічні заклади «Катана», «Дрова», «Ам­мо», розважальна локація «Ride» та інші підприємці.

Усі учасники веломарафону зібралися на вертолітному майданчику міста, де вони зареєструвалися, зробили спортивну розминку та підзарядилися святковими емоціями. Ведучий заходу, працівник реакторного цеху Дмитро Кознюк усю необхідну інформацію доніс до присутніх. Атмосфера панувала весела, доброзичлива, хоча дух суперництва у повітрі все ж таки відчувався. Про це свідчили до «зубів» екіпіровані учасники, демонструючи професійні двоколісні засоби пересування, одяг, велошоломи та інші спортивні дрібниці, які стають у пригоді у такого роду змаганнях.

Під яскравою надувною аркою з логотипом ХАЕС, яка слугувала місцем старту і фінішу, зібралося 12 команд. Вони складалися із двох, трьох, чотирьох та п`ятьох дорослих учасників. У змаганнях брала участь і наймолодша тінейджерська велозбірна, яку представили четверо хлопців віком від 14 років. Усі велосипедисти повинні були не тільки швидко крутити педалі, а й креативно мислити та мати елементарні спортивні навички, адже до завдань, які наближали учасників до перемоги, входили і розгадування квестів та веселих задачок, фізичні вправи, орієнтування на місцевості і, звичайно, найменший час, за який усе це потрібно було зробити.

В околицях міста та навколишніх сіл велосипедистам пропонувалося пройти сім точок, де на них чекали випробовування, а до тих місць марафонці добиралися автошляхами, лісовими дорогами, сільськими вуличками, мальовничими місцинами вздовж блакитних озер. У так званій нульовій точці усі отримали карту наступних локацій.

До речі, про місцезнаходження точки «0» теж треба було здогадатися із підказки ведучого.

Загалом, як зазначив Дмитро Кознюк, у велоквесті взяло участь більше 60-ти велосипедистів-любителів не лише з Нетішина, а й з Острога, Славути, Шепетівки, навіть столичні гості долучилися до цього спортивного заходу. – Наше місто підходить до такого формату проведення велозмагань. Значна частина мі­стян активно користується велосипедним транспортом: хто на роботу їздить, хто на дачу, хто просто проводить активно свій вільний час. І навколишні міста-сусіди близько знаходяться, так що велосипед – це і спосіб добратися у будь-яку точку нашої місцини, і можливість розважитися. Звичайно, велосипедне хобі покращує здоров`я, настрій та зовнішній вигляд. Тому і виникла ідея організувати таку веселу веломандрівку, гаслом якої є заклик: «Крути відпочинок у русі!», мальовничими маршрутами нашої місцевості, бо вона дійсно фантастична, - ділиться втіленням задумів член молодіжної організації Хмельницької АЕС Дмитро Кознюк.

– Мені надзвичайно приємно, що стільки ентузіастів та однодумців відгукнулося на нашу ідею!» Дмитро розповів, що цьогоріч новообрана Рада молоді ППО ХАЕС планує провести певну кількість інтерактивних заходів, ще більш цікавих та корисних. Адже саме молодь є передовим рухом у втіленні креативних задумів, саме вона запалює, змінює і не опускає руки, коли раптом щось іде не так.

«Ми хочемо стати тією місцевою стрілою та рушійною силою, яка буде спонукати на кращий розвиток наше місто, а отже - і Україну», - наголосив ентузіаст.

Захід такого формату, як велоквест в Нетішині, відбувався вперше, проте участь у різного роду веломарафонах нетішинці уже брали. Один із прихильників цього двоколісного виду спорту, головний редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров, розповів, що у 2003 році саме місцева журналістська організація спільно із профспілковим комітетом Хмельницької АЕС реалізувала ідею велоподорожі від Хмельницької до Рівненської АЕС, передавши естафету будівництва другого мільйонника нашої станції четвертому енергоблоку Рівненської АЕС. Тоді цей марафон проходив три дні і був дуже цікавим та насиченим.

«Багато хто тоді спробував свої сили та витримку, а нині мені надзвичайно приємно, що велоквест став продовженням нашого почину. Дуже хочу, аби це стало традицією», - зауважив Віктор Павлович.

Того дня було вдосталь яскравих емоцій та курйозних випадків, проте всі учасники цілеспрямовано добиралися до фінішу, нехай навіть несучи свій двоколісний на спині.

Першими під кольорову надувну арку в`їхали учасники команди під назвою «Кабанда»: Вадим Паламарчук, Михайло Дубовенко та Руслан Книш. Усі троє хлопців працюють в турбінному цеху ХАЕС в одній зміні. Хлопці стартували одразу після нічного чергування, навіть не відіспавшись. Переможці отримали добротні рюкзаки від Українського ядерного товариства, можливість покататися на роликах у місцевому розважальному центрі «Ride», а капітан команди Вадим Паламарчук невдовзі зможе приміряти нові кросівки від спонсорів.

«Ми дуже вдячні організаторам за проведення цього велоквесту: цікаво продумані і маршрути, і завдання. Навіть не сподівалися на перше місце, бо були трохи стомлені. Однак, змогли його вибороти, а тому б хотіли на майбутні велозмагання внести пропозицію додати ще більшої складності у вигляді довшої відстані, «закручених» завдань», - одноголосно стверджують переможці.

Учасники ще однієї команди під назвою «Позитив» Андрій Романюк (водій транспортного цеху ХАЕС) та Андрій Бандура (фітнес-тренер клубу «Позитив»), які отримали срібло на фініші, - далеко не новачки у цьому  виді змагань, тренуються давно. Андрій Романюк неодноразово брав участь у велопробігах, останній з яких «100 велоВат». Свою любов до велоподорожей та вміння триматися на двоколісному передає сину, п`ятирічному Макару. Малий теж приїхав на вертолітний майданчик на своєму дитячому велосипеді, однак лише вболівав за татка, відтак отримав за це медаль.

До речі, усім учасникам було вручено знакові нагрудні медалі.

А процедуру нагородження провів заступник генерального директора ВП ХАЕС з персоналу Богдан Шмигельський, який оголосив три команди призерів (бронзу виборола команда «Козаки» у складі п`ятьох учасників), вручив подарунки та сертифікати переможцям і, звісно, привітав усіх з Днем молоді.

Богдан Леонідович висловив сподівання, що нетішинський велоквест стане традиційним і долучить у свої ряди ще більше учасників з інших куточків України, а бажання вдосконалюватися, розвиватися та організовувати подібні заходи у молодих ентузіастів адміністрація Хмель­ницької АЕС лише підтри­му­ватиме та допомагатиме у починаннях.

Не обійшли увагою у цей день організатори підліткову збірну: наймолодших учасників велозабігу також нагородили подарунковими сертифікатами під щирі овації присутніх.

Серед переважної більшості чоловічої статі участь у змаганнях взяли і представниці прекрасної половини людства, зо­крема команда «Тригер» у складі Людмили Михалєвської та Ольги Єрикалової. Дівчата хоч і не вибороли перемогу, проте найголовнішим досягненням нинішніх змагань вважають перемогу над собою. Людмила Михалєвська зі спортом на «ти» давно, адже працює фітнес-тренером у клубі «Позитив», а Ольга Єрикалова, яка очолює місцеве житлово-комунальне підприємство, брала участь лише у автоквестах.

«Це не лише спорт, це гарно проведений час, це – інвестиція у власне здоров`я, можливість потоваришувати з цікавими людьми, які сповідують подібні життєві цінності. А ще це гідний приклад дітям, яким пріоритетам треба надавати перевагу у дорослому житті», - переконані Людмила та Ольга.

Тетяна Степанюк

Фото Віктора Гусарова