Вiдбулась нарада з питань будiвництва 3 та 4 енергоблокiв

На ХАЕС під головуванням керівника Енергоатома Петра Котіна відбулася нарада з питань будівництва 3 та 4 енергоблоків. Серед учасників наради представники Енергоатома, Хмельницької АЕС, Акціонерного товариства «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» (АТ «КІЕП»), ВП «Атомпроектінжиніринг».

Т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін ознайомив присутніх із переліком нормативно-правових актів, що встановлюють пріоритетність будівництва енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС та зазначив, що вже відбулась державна експертиза ТЕО, проведено повторне обстеження будівельних конструкцій енергоблоків у період 2019-2020 років. На даний час підготовлено законопроект про спорудження енергоблоків № 3, 4 ХАЕС та направлено його на розгляд Кабінету Міністрів України.

Т. в. о. президента компанії наголосив, що до будівництва енергоблоків, насамперед, залучатимуться передові національні компанії. Так, очікувана частка локалізації виготовлення обладнання складає 70%. Для ефективного співробітництва із вітчизняними підприємствами створені робочі групи, що готують номенклатуру обладнання, яке може бути виготовлене для нових енергоблоків Хмельницької АЕС. Серед українських виробників, безумовно, важлива співпраця із харківським АТ «Турбоатом». Саме на потужностях цього заводу вже майже завершено виготовлення турбіни для третього енерго­блока ХАЕС.

За словами Петра Котіна, одне з питань, що найчастіше цікавить громадськість – фінансування проекту. Серед декількох шляхів фінансування початково розглядався варіант реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна – ЄС». На даний час цей проект все ще опрацьовується, проте існують інші, більш реальні можливості залучення коштів, зокрема, кредитних. Для фінансування будівництва енергоблоків головною опцією вважається продаж електроенергії. Для цього енергокомпанією підготовлені усі розрахунки. Ще один варіант – встановлення плати за послугу із забезпечення розвитку генеруючої потужності.

Як повідомив директор АТ КІЕП Геннадій Малахов: «Під час обстеження не було виявлено конструкцій в аварійному стані, однак для деяких конструкцій потрібно провести ремонтно-відновлювальні роботи. За умови якісного виконання необхідних ремонтно-відновлювальних робіт, обстежені будівельні конструкції можуть вважатися працездатними і функціонувати у складі блока згідно з проектом».

Генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко доповів про  виконання комплексу підготовчих робіт, які передують спорудженню енергоблоків. Відповідно до розробленого графіка будівництва, енергетичний пуск енергоблоків запланований на 2026 рік. Микола Божко  висловив вдячність трудовим колективам Хмельницької та Запорізької АЕС за здійснену роботу підготовчого періоду, адже на даний час усі заходи виконуються силами фахівців компанії.

Щодо наявного обладнання для енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС, заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй доповів про виконане обстеження, а саме наявність документації, умови зберігання, комплектність, результати контролю металу тощо. Крім того, на енергоблоках є вже змонтоване обладнання, яке на даний час законсервоване.

Серед першочергових завдань щодо будівництва 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС – прийняття Закону про будівництво нових енергоблоків, розробка проектної документації, завершення оцінки впливу на довкілля, а також проведення робіт у рамках підготовчого періоду.