Відповідально, злагоджено, конструктивно

На момент нашої зустрічі з заступником головного інженера з ремонту В.В.Лисенком тривала 137-а доба ППР з запланованих 258-и, впродовж яких належить виконати об’ємну програму заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 у понад проектний термін. Тобто першу половину тривалої ремонтної кампанії, за словами співрозмовника, успішно пройдено. З графіка не вибиваємося, з поставленими завданнями персонал Хмельницької АЕС і задіяних у роботах підрядних організацій справляється, проблемні поточні ситуації вирішуються в робочому порядку.

У всіх сторін є розуміння необхідності продовження терміну експлуатації енергоблока, важливості цього процесу для подальшої надійної роботи без збоїв і будь-яких неприємних моментів. А тому організація ремонтних робіт і їх безпосереднє виконання проходять під знаком високої відповідальності, злагодженості дій, конструктивного підходу до реалізації намічених заходів.

- Зараз реакторна установка на першому енергоблоці перебуває в стані «перевантаження палива», - каже Валерій Вікторович. – У ремонті перебуває другий канал системи безпеки, перший і третій в режимі чергування. У реакторному відділенні завершуються роботи з виконання експлуатаційного контролю металу обладнання і трубопроводів, триває підготовка до технічного опосвідчення обладнання і трубопроводів. Крім того виконуємо налагоджувальні роботи на перевантажувальній машині після її модернізації, на завершальному етапі ремонт арматури реакторного відділення. Загалом тут експлуатаційний контроль основного обладнання виконаний, зауваження, які мали місце, усунуті, всі роботи в цьому напрямку плануємо завершити до кінця травня.

У турбінному відділенні триває капітальний ремонт циркуляційних насосів №2 і №4, підігрівачів високого тиску групи А і Б, ведуться роботи щодо заміни підігрівача низького тиску №2.

 Також продовжується проведення експлуатаційного контролю металу обладнання і трубопроводів, рівень виконання якого сягнув 99%. Наразі триває усунення зауважень, проводиться поетапне технічне опосвідчення обладнання і трубопроводів.

Значний обсяг робіт пов'язаний з ремонтом генератора. Зараз працюємо над заміною стержня №22, провели теплові випробування обмотки статора після її демонтажу, виконується гарантійний ремонт ротора генератора.

Якщо говорити про загальностанційне обладнання, тут не можна обійти увагою ремонт парового котла №4 на пуско-резервній котельні.

 Станом на сьогодні можу запевнити, що жодних зривів встановлених термінів для проведення ремонтних робіт на енергоблоці №1 немає, модернізаційні заходи також виконуються по максимуму, необхідне обладнання постачається. Всі працюємо на позитивний результат, обсяг запланованого на ППР, який триває ще з листопада минулого року, нам під силу. Не підведемо.

 Ольга Сокол