Відзнаки за працю

У військових звитяга вимірюється героїчним вчинком, часом коротким і яскравим, як блискавка. Трудова звитяга – процес тривалий, вдумливий, з великою затратою зусиль. І відзнаки за працю також довго виношуються, як мовиться, обмізковуються, зважуються, оцінюються у часі. Переконаний, що їх значимість дуже висока і вагома.

22 грудня минулого року Президент України підписав Указ про відзначення групи фахівців-енергетиків державними нагородами. «За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного енергетичного комплексу, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм постановляю: «Нагородити орденом «За заслуги» ІІІ ступеня Хатьомкіна Олега Вадимовича - заступника головного інженера відокремленого підрозділу «Хмельницька атомна електрична станція» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Скупо, лаконічно. А за цією відзнакою ціле життя. Після Одеського полі­теху прийшов він у колектив ХАЕС. Пройшов усі щаблі зростання: оператор, старший оператор реакторного відділення, старший інженер з ремонту та експлуатації, старший інженер з управління реактором, начальник змі­ни реакторного цеху. З березня 1998 року заступник начальника, начальник виробничо-технічного відділу, заступник генерального директора із забезпечення якості, заступник генерального директора з нагляду та якості, начальник реакторного цеху, а з 2005 року обіймає посаду заступника головного інженера з технології і інжинірингу. Має цінні якості оперативного праці­вника, вміє об’єднати глибокі технічні знання з правильною оцінкою виробничої ситуації. Рішення приймає оперативно та якісно.

Багато сил та енергії приклав у період пусконалагоджувальних робіт та введення в промислову експлуатацію енергоблока №2.

Упродовж 2018-2019 років, згідно із введеним графіком виконання інжинірингових робіт контролював конкретний план дій щодо впровадження намічених заходів на енергоблоці №1, що дало можливість вийти на остаточний позитивний результат – продовження ліцензії на експлуатацію енергоблока, зокрема у виконанні оцінки технічного стану основного обладнання, додаткового контролю металу, повірочних розрахунках, тощо. Опікувався роботами Комплексної (зведеної) програми з підвищення безпеки, у тому числі у вжитті заходів із попередження аварій з врахуванням аварії на атомній електростанції Фукусіма-1.        

Під його безпосереднім керівництвом здійснюється вся інженерна і технічна підтримка експлуатації атомної електростанції, діяльність з модернізації і реконструкції обладнання і систем, управління ресурсом, продовження термінів експлуатації і зняття з експлуатації енергоблоків.                      

За успіхи у трудовій діяльності нагороджений нагрудними знаками «Заслужений працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом», «Почесний працівник ВП ХАЕС», «Почесний працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом».

Головний технолог служби головного технолога Руслан Миколайович Кариков у відокремленому підрозділі «Хмельницька атомна електростанція» працює з серпня 1996 року. Обіймав посади провідного інженера з управління реактором, начальника зміни енергоблока, провідного інструктора навчально-тренувального центру, начальника зміни АЕС. З січня 2015 року на посаді головного технолога служби головного технолога.

Володіє великим практичним досвідом та знаннями, має схильність до глибокої аналітичної роботи, на високому професійному рівні вирішує складні інженерні завдання. Підготував ряд документів із вдосконалення роботи групи інженерної підтримки. Під час прийняття рішень передбачає розвиток подій і наслідки їх застосування, у зв’язку з чим знаходить оптимальні шляхи вирішення поставлених завдань. Дотримується принципів культури безпеки особисто і забезпечує їх дотримання підлеглим персоналом. Під його керівництвом колектив успішно виконує всі поставлені завдання.

Багато уваги приділяє впровадженню нових технологій, форм і методів роботи, які підвищують продуктивність та ефективність праці. Забезпечує налаго­дження ефективних виробничих відносин і зв'язків між підрозділами. Сприяє професійному зростанню персоналу. Дотримується особисто і здійснює систематичний контроль за дотриманням підлеглим персоналом трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку.

Двічі був занесений на Дошку Пошани «Вони – твоя гордість ХАЕС». Нагороджений Почесною грамотою державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

За підсумками роботи у 2020 році відзначений Подякою Міністерства енергетики України.

Заступник головного інженера з експлуатації Євгеній Вячеславович Носиков також відзначений Подякою Міністерства енергетики України.

Після закінчення Зуєвського енергетичного технікуму у 1986 році розпочав трудовий шлях черговим слюсарем 4 групи в турбінному цеху Хмельницької атомної електростанції. Відслужив у Збройних Силах і продовжив працювати у турбінному цеху, піднімаючись щаблями майстерності і знань від машиніста обхідника 5 групи до старшого машиніста, провідного інженера управління турбіною, начальника зміни цеху, заступника начальника цеху з експлуатації турбінного цеху. Основну роботу успішно поєднав із навчанням у Міжгалузевому інституті післядипломної освіти національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», де здобув кваліфікацію інженера-фізика-теплоенергетика.

У 2010 році Євгеній Вячеславович переведений на посаду начальника цеху налагодження та випробовування устаткування, а з серпня 2017 року обіймає посаду заступника головного інженера з експлуатації відокремленого підрозділу «Хмельницька атомна електростанція».

На зазначених посадах виконував свої обов'язки згідно із вимогами посадових інструкцій. Зарекомендував себе технічно грамотним, ініціативним та самостійним фахівцем. Володіє великим практичним досвідом, має схильність до глибокої аналітичної роботи. Вміє планувати та організовувати свою роботу та роботу підлеглого персоналу. Вміє згуртувати колектив для вирішення важливих інженерних завдань. Багато сил та енергії приклав під час пусконалагоджувальних робіт та введення у промислову експлуатацію енергоблока №2. Після успішної підготовки та перевірки знань, періодично виконує обов’язки головного інженера ХАЕС. За успіхи в трудовій діяльності нагороджений відзнакою «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України ДП «НАЕК «Енергоатом», Почесною грамотою Хмельницької обласної Ради 2005 року, знаками «Заслужений працівник Хмельницької АЕС» та «Відмінник атомної енергетики» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Володимир Олександрович Ходак (на знімку) після закінчення Обнінського інституту атомної енергетики у 1988 році прийшов на ХАЕС  в якості оператора реакторного відділення. Далі працював машиністом-обхідником, провідним інженером з управління турбіною, начальником зміни турбінного цеху. З 2006 року переведений на посаду начальника зміни енергоблока.

Відповідно до посадових обов’язків, здійснює оперативне керування зміною, забезпечуючи економічну, надійну і безпечну експлуатацію обладнання енергоблока. Постійно працює над під­вищенням кваліфікації і загальноосвіт­нього рівня. Ініціативний, самостійний у прийнятті рішень, відповідально підходить до виконання посадових обов’язків, виробничих завдань. Має гарну ерудицію і фахові технічні знання, високу працездатність. У 2004 році брав активну участь у підготовці до пуску енергоблока №2.

Накопичений досвід і знання передає молодим працівникам оперативного персоналу. За сумлінну працю та високий професіоналізм Ходак В.О. був нагороджений Грамотою Міністерства палива та енергетики України, Почесною грамотою державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», відзнакою «За ва­­­г­о­мий внесок у розвиток атомної енергетики України» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Нині його від­значено Почесною грамотою Мі­ні­стер­ства енергетики України.

У слюсаря-ремонтника 5 розряду цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами Петра Віталійовича  Шатковського також є відзнаки за працю -Грамота  Мінпаливенерго України та Почесна грамота Міненерговугілля України. Цьогоріч до них додався нагрудний знак «Відмінник енергетики України» Міністерства енергетики України. Чверть віку з сорока трудових років він працює у галузі атомної енергетики.

В структурі ХАЕС розпочинав у якості  монтажника внутрішніх санітарно-технічних систем і устаткування 4 розряду житлово-комунального управління. Невдовзі пе­реведений у цех дезактивації дезактиваторником 4 групи, а з 2004 року працює слюсарем-ремонтником 5 розряду дільниці з дезактивації спецодягу та санпропускного режиму цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами. До його обов’яз­ків входить проведення капітального, середнього, поточного ремонтів та технічного обслуговування технологічного устаткування спецпральні, вузла дезактивації і трубопроводів, дезактивації спецкорпусу і енергоблоків №1 та №2 Хмельницької атомної електростанції згідно з технологічними процесами та інструкціями з ремонту устаткування.                                                                                                                             

У 2004 році брав активну участь у пусконалагоджувальних роботах на енергоблоці №2. Суворо дотримується трудової дисципліни. У роботі використовує багатий досвід та професійні навички, вирішує складні технічні проблеми й завдання. Активний у громадському житті колективу.

Підготував

Віктор Гусаров