Використовують новi компресорнi установки

Не зважаючи на карантинні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції на початку 2021 року для безперебійного забезпечення стиснутого повітря на технологічні та ремонтні потреби на загальностанційній компресорній станції Хмельницької АЕС введено у промислову експлуатацію дві нові компресорні установки з водяним охолодженням DVK220D W  продуктивністю 25 м3/хв кожна турецької фірми DALGAKIRAN MAKINA SAN.

Слід зазначити, що це не перша новинка на компресорній станції. Реконструкція компресорних установок розпочалась із компресорів вітчизняного виробництва АТ «НВАТ» ВНДІ Компресормаш» міста Суми. Перша компресорна установка типу ВВ-25/8 А була введена у експлуатацію на початку 2018 року та стала пробним варіантом, так як охолодження стиснутого повітря - це «новинка» для хімічного цеху, оскільки компресори-попередники мали водяне охолодження та пропрацювали понад 30 років. Хоча і були певні нюанси, вона довела свою ефективність у роботі і допомогла вирішити низку техноло­гічних проблем на електро­станції. Це спонукало до рішення замінити інші компресорні установки такого ж типу на більш потужніші. Довелося оформляти велику кількість документів, проводити узгодження та проводити демонтаж, монтаж, наладку, випробування, діагностику тощо. Через рік запрацювала компресорна установка типу ВВ-40/8, а згодом через 7 місяців  ввели у роботу третю аналогічну за параметрами установку повітряного охолодження. Згодом у працівників хімічного цеху з’явилась можли­вість замінити застаріле устаткування. Потім тривала робота із ви­бору постачальників ще двох компресорів. Тендер на постачання компресорних установок виграла болгарська фірма «НЮТЕК ИНЖЕНЕРИНГ» ООД.

 - Тепер ми маємо сучасне обладнання, яке допоможе нашій електростанції підтримувати основні технологічні процеси на належному рівні. Підвищили надій­ність і збільшили кількість виробітку стиснутого повітря з 96 м3/хв (продуктивність чотирьох старих компресорів) до 155 м3/хв, - розповідає заступник начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитро Корсун. - Сумські компресори за комплектацією механізмів є авторською розробкою українських інженерів. Окремі вузли виготовлені фінськими та німецькими спеціалістами. Тепер можна сказати, що процес заміни компресорних установок дійшов до логічного завершення. Завдяки п’яти новим компресорам є можливість забезпечити  підрозділи постачанням достатньої кількості стисненого повітря. Воно буде потрібне і для налагодження повноцінної роботи комплексу із переробки РАВ, який заплановано спорудити на промисловому майданчику нашої електростанції, а також для завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків.

Свої корективи у реалізацію заходу вніс COVID-19. У травні 2020 вперше у ДП «НАЕК «Енергоатом» було прийнято рішення щодо проведення приймальних та приймально-здавальних випробувань у режимі он-лайн .

 Монтаж та введення у експлуатацію нових компресорів вдалося провести без залучення підрядних організацій. Монтувальні роботи здійснили за участі працівників енергоремонтного підрозділу та електричного цехів електростанції. Налагоджувальні роботи виконувалися персоналом ХЦ. Супровід, виготовлення калькуляції, підготовку необхі­дної документації здійснювали працівники управління капітального будівництва ХАЕС. Доставкою великогабаритних вантажів займались водії транспортного цеху. Колектив конструкторсько-технологічного відділу провів велику роботу із виготовлення низки проектної документації.

У підготовці експлуатаційної та пусконалагоджувальної документації значну участь взяла інженер із експлуатації хімічного цеху Оксана Ємельянова, яка у підрозділі Хмельницької АЕС трудиться вже більше двох десятків років. За специфікою своєї професійної діяльності вона відповідає за налагодження процесів хімводоочищення ПРК та очищення замазучених стічних вод на УОЗС (установка очищення замазучених стоків). Оксана Павлівна успі­шно справилась із опануванням специфічного напрямку. Відтепер експлуатація компресорів знаходиться під її постійним наглядом. Наполегливість та прагнення техні­чного вдосконалення інженера Оксани Ємельянової не залишились непоміченими. З нагоди Дня енергетика її відзначено нагрудним знаком «Відмінник атомної енергетики» ДП НАЕК Енергоатом».

- Перші компресорні установки на Хмельницькій АЕС були введені в експлуатацію ще у 1985 році перед пуском першого енергоблока, - продовжує розповідь Дмитро Корсун. - Відтак вони відпрацювали свій технологічний ресурс і морально застаріли. Тому виникла необхідність повного їх оновлення. Процес заміни старих компресорів розпочався у 2007 році. Для реалі­зації інвестпрограми був підготовлений необхідний пакет документів, в тому числі і проект, розроблений ПАТ «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект». Основним аргументом стала потреба у збільшенні потреб електро­станції у стисненому повітрі. І ось оновлене обладнання загально­станційної компресорної станції (ЗКС) налічує п’ять нових компресорних установок та один центробі­жний компресор типу ЦК-135/8, призначений для надування гермооболонки енергоблока.

Олександр Шустерук

На знімку: заступник начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитро Корсун та інженер із експлуатації Оксана Ємельянова оглядають нове компресорне обладнання