Виповнилось 30 років від дня народження Професійної спілки працівників атомної енергетики та промисловості України

30 років тому згуртувались під атомний стяг

профспілкові обранці – брати по ідеях і духу,

щоб змінити поняття про сутність буття,

в головах і ділах подолати розруху.

І покроково втілюючи постулат,

що Людина – вінець усього і основа,

посприяли здобуткам і силам добра,

об’єднали причетних під гаслом Любові.

І на захисті гідності нашої й прав,

з гербом сонця і атому на закрилках,

30 років летить, висоту набира,

осяйна і окрилена Атомпрофспілка!

Мені випала нагода у складі делегації Хмельницької АЕС бути в числі учасників тієї історичної з огляду на пройдений час події. Норма представництва на з’їзд була заявлена як один делегат від 300 чоловік.

Хмельницька делегація складалась із 15 представників. Це начальник зміни Олександр Петрович Бондаренко, голова профкому Михайло Юхимович Добровольський, завідуюча дитячим садком №10 Любов Григорівна Затварська, електромонтер  Валерій Тагірович Кичан, голова профкому ЖКУ Людмила Іванівна Крючкова, начальник зміни хімцеху Олександр Геннадійович Кузнецов, начальник зміни реакторного цеху Віктор Петрович Макєєв, майстер цеху дезактивації Григорій Антонович Махобей, начальник ЖКУ Іван Васильович Мельничук, інженер ТЦ Володимир Миколайович Михальський, начальник дільниці ЦТАВ Юрій Олександрович Мотуз, майстер ЦЦР Олександр Васильович Нікітчук, заступник голови профкому Анатолій Олександрович Петров, водій АТЦ Анатолій Панкратович Похітун та директор станції Віктор Григорович Сапронов.

Вони обрані на з’їзд у результаті зборів у 39 цехових профспілкових організаціях Хмельницької АЕС.

З правом дорадчого голосу в делегації були ще головний бухгалтер профкому Антоніна Захарівна Балаян, електрослюсар  ЦТАВ Павло Никифорович Васильєв, начальник відділу праці та зарплати Людмила Василівна Покутня, заступник директора ХАЕС з кадрів та  соціального розвитку Володимир Олександрович Шлапунов і автор цих рядків.

На з’їзд від самостійних на той час організацій Нетішина – відділу робітничого постачання та спецмедсанчастини були обрані делегати Галина Олексіївна Остапчук, Валентин Максимович Нікітчук, Ігор Іванович Опруненко, Любов Тихонівна Самковська та Олеся Валентинівна Томяк.

23 січня 1992 року з’їзд визначився із керівними органами, поставив головні завдання на найближчий період і перспективу.Зазначимо, що від ХАЕС представниками у ЦК республіканського галузевого комітету стали М.Добровольський, В.Кичан, Ю.Мотуз та О.Бондаренко.

Відтоді багато спливло води. Атомпрофспілка стала міцною ланкою захисту прав трудівників, галузі в цілому. Про це потрібна окрема розповідь, на яку профспілка заслуговує.

Серед останніх рішень на рівні Компанії НАЕК «Енергоатом» ми можемо сміливо назвати сприятливим і надзвичайно позитивним  спільне рішення «Про використання фонду оплати праці на 2022 рік», у якому зазначається:

1. Здійснити планування фонду оплати праці в межах коштів, затверджених планом з праці на 2022 рік.

2. Загальну суму винагороди за підсумками роботи за 2021 рік нараховувати на рівні виплати, передбаченої планом з праці на 2022 рік.

3. Подальше підвищення мінімальної тарифної ставки (окладу) для працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» здійснити з 1 липня та 1 грудня 2022 року відповідно до зростання соціальних стандартів на державному рівні, що передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

4. Встановити базовий розмір преміювання за результатами роботи за місяць  починаючи з січня 2022 року на рівні не нижче 30% (для промислово-виробничого та непромислового персоналу Компанії). Конкретні розміри премії встановлювати у наказах з урахуванням фінансових можливостей відокремлених підрозділів та Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом».

5. Здійснювати виплату надбавок та доплат працівникам відокремлених підрозділів та Дирекції Компанії відповідно до Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом», виходячи зі своїх фінансових можливостей, в межах затвердженого Бюджету Компанії та фонду оплати праці на 2022 рік.

6. Це спільне рішення вступає в силу з 1 січня 2022 року.

Віктор Гусаров