«Віртуальна екскурсія по Хмельницькій АЕС» – креативне знайомство із енергопідприємством

За період воєнних дій в державі кожен українець усвідомив важливість стабільної та надійної роботи ядерно-енергетичної галузі. Розуміють необхідність подальшого розвитку та продовжують знайомство з атомною енергетикою випускники загальноосвітніх закладів міста-супутника Хмельницької АЕС. Протягом останніх трьох місяців нинішнього навчального року в ліцеях міста Нетішина відбувся профорієнтаційно-освітній лекторій «Віртуальна екскурсія по Хмельницькій АЕС». Захід, організований працівниками відділу роботи з громадськістю і ЗМІ ХАЕС, у змішаному форматі включав у себе кілька коротких відеороликів про роботу ХАЕС та цікавих тематичних вікторин.

Уже традиційним стало висвітлення Хмельницькою АЕС важливої в наш час тематики атомної енергетики серед старшокласників міста енергетиків. За останні роки життя кожного з нас суттєво змінилося під впливом різних факторів, зокрема COVID-19 та війни росії проти нашої держави. Ми змушені шукати нові методи та способи для виконання тих чи інших завдань. І сьогоднішнє завдання, яке стоїть перед працівниками ВРГіЗМІ, – знайомити учнів загальноосвітніх закладів із роботою атомних електростанцій, поповнювати уяву та знання у такій важливій галузі енергетики, як атомна.

Вперше захід проводився у рамках пілотного проєкту у ліцеї №1. Після отриманого хорошого фідбеку Хмельницька АЕС вирішила продовжити просвітницьку лінію серією лекторіїв у різних освітніх закладах міста Нетішина. Згодом до участі в освітньому заході долучилися інші три навчальні ліцеї міста енергетиків. Метою проєкту було знайомство учнів старших класів із роботою атомної електростанції, формування уяви й початкових знань у такій важливій в наш час галузі, як атомна енергетика та її популяризація, налагодження міцних партнерських відносин ХАЕС із навчальними закладами міста.

У кожній зустрічі із ліцеїстами участь брали генеральний директор Хмельницької АЕС Андрій Козюра, заступник генерального директора ХАЕС з персоналу Володимир Гудзь та голова громадської організації «Українське ядерне товариство» Володимир Цибульський. Вони звернулися до майбутніх випускників із настановчими порадами щодо вибору професії та наголосили на важливості атомної енергетики у сучасному житті. Також учні мали змогу поспілкуватися із генеральним директором ВП ХАЕС Андрієм Козюрою, поставити запитання, які їх цікавлять, та почути змістовні відповіді на них.

Під час роботи кожного лекторію було проведено вікторину, в результаті якої найбільш активні учасники отримали подарунки від Хмельницької АЕС та ГО «УкрЯТ.

ХАЕС і надалі планує проводити подібні профорієнтаційні заходи для учнів регіону розташування електростанції, а також розширити проєкт, адже є ще багато тем для висвітлення, які можуть зацікавити сучасних дітей, дати їм нові знання та допомогти з вибором професії.

Молодь – майбутнє країни, а освічені молоді люди – це ті стовпи, на яких завжди буде триматися наша держава. Ми сподіваємося, що кадровий резерв Хмельницької АЕС дуже скоро поповниться достойними професіоналами-спеціалістами.

Тетяна Степанюк