Виставка військового історичного однострою у музеї

   «Історична реконструкція-це рух, який ставить перед собою наукові  цілі ще й використовує метод рольової гри й наукового експерименту для вирішення проблем і більш глибокого вивчення досліджуваного питання» (Вікіпедія)

Історична військова реконструкція в Україні зародилась відносно недавно: у кінці XX-на початку XXI століття . Розвивається два напрями-жива історія та історичний середньовічний бій.

Жива історія віддає перевагу відтворенню побуту, військових традицій, військових порядків та облаштування польових таборів.

В Україні щороку відбувається декілька фестивалів історичної реконструкції. На теренах нашої області  вони проходять у Меджибожі та Кам’янці-Подільському.

На виставці представлені реконструкції військових строїв із приватних колекцій Ігоря Землянухіна та Максима Хорєва.

Землянухін Ігор Анатолійович працює на Хмельницькій АЕС. З дитинства захоплювався історією. У 1992 році після закінчення служби у збройних силах СРСР переїхав до Хмельницького  та почав працювати у МВС України. На початках –дільничним інспектором. На території, якою він опікувався, знаходився краєзнавчий музей, співробітники  якого були учасниками військово-історичного клубу.  Зацікавився  періодом  1-ї світової війни  та визвольних змагань початку XX століття. Тоді ж створив перший костюм-рядового, який воював під час Брусилівського прориву (1916 р.).  Брав участь у першому фестивалі історичної реконструкції, що проходив у Кам’янці-Подільському у 1999 році. Потім була велика перерва, пов’язана зі змінами у службовій діяльності.

У 2005 році після виходу на пенсію захопився кіно. Мав власну кіностудію «Мінітра». Згодом повернувся до військової реконструкціїї . Є активним учасником Всеукраїнських фестивалів історичної реконструкції. Учасник одного із київських клубів. Власна колекція нараховує біля 50 костюмів.

Максим Хорев-підприємець, учасник Революції Гідності, ветеран АТО. Історичною реконструкцією захопився у 2009 році. До того активно займався пошуковою роботою, тому хотів дізнатися, як же достеменно виглядали герої його пошуків. Коло захоплень: перша і друга світові війни. Є постійним учасником фестивалів історичної реконструкції (Львів, Київ) Учасник клубу «Захід-Схід».

На виставці, розгорнутій в одному із залів нашого музею представлені військові історичні костюми періоду Першої світової війни (зі сторони Російської імперії), революційного періоду та громадянської війни на теренах сучасної України, а також Війська польського, другої світової війни.