Виступили гідно, боролись за кожне очко

З 2 по 5 вересня в селі Коблево проведено II чемпіонат Центральної Ради ГО «ФСТ «Україна» з волейболу серед виробничих команд. В турнірі взяли участь сім команд з Одеської, Тернопільської, Житомирської, Донецької, Луганської областе­й та команда «Атом» (Атомпроф­спілка).

Збірна команда колективів фіз­культури Атом­профспілки була уком­плектована гравцями, працівниками Рів­нен­сь­кої, Хмельницької, Южно-Української АЕС та ДП «СхідГЗК» у складі: І.Романчук, А.Се­реда (РАЕС), С.Галущенко, М.Слободяник (ЮУАЕС), І.Маркевич, І.Нікітчук, А.Орловський (ХАЕС) та А.Діхтя­ренко, В.Кошовий, О.Тихончук   (ДП «СхідГЗК»). Готували команду до змагань тренери – А.Невертій, (ЮУАЕС),  О.Сологуб (СООП) і С.Харченко (ХАЕС).

Наша команда здобула перемоги над колективами Одеського припортового заводу, ЗФ «Свято-Варваринська» (Донецька обл.) та  Обласної організації ФСТ «Україна» (Житомирська область). Всі зустрічі закінчувалися  із рахунком 2:0 на користь атомників.

І у фіналі перевага  над командою МО НПГУ «Добропілля-вугілля була також беззаперечною і переконливою. Атомники вдруге стали чемпіонами ФСТ «Україна» серед виробничих колективів.

Команда відзначена Кубком, ди­пломом першого ступеня, а грав­ці – пам’ятними медалями.

Там саме з 5 по 9 вересня проведено фінальні  змагання за програмою XXIV Всеукраїнської між­галузевої­ Спартакіади трудящих промислової сфери та транспорту, у яких взяли участь команди семи  профспілкових об’єднань країни: трудящих металургійної  та гірничодобувної промисловості; вугільної промисловості; залізничників та транспортних будівельників; енергетики та електротехнічної промисловості; авіабудівельників; машинобудівників та приладобудівників; атомної енергетики та промисловості.

Програма Спартакіади передбачала змагання із семи видів спорту: футзалу, волейболу, шахів, шашок, настільного тенісу, гирьового та  армспорту.

Збірна Атомпрофспілки була укомплектована спортсменами п’яти колективів фізкультури  первинних профспілкових організацій галузі: Запорізька АЕС (15 чоловік), Хмельницька АЕС (4), Южно-Українська АЕС (7), СООП (6) та  Рів­ненська АЕС – 3 спортсмени. Для підготовки команди до фінальних змагань були залучені тренери: В.Лисенюк та О.Сологуб (СООП), А.Невертій (ЮУАЕС), С.Харченко (ХАЕС), В.Сивінський і К. Криволапов (ЗАЕС).

За рахунок трьох перших, одного­ третього і трьох п’ятих місць, коман­да колективів фізкультури Атом­профспілки посіла друге загальнокомандне місце.

Перше місце виборола команда профспілки трудящих мета­лур­гійної та гірничовидобувної промисловості.

В особистих зма­ганнях у членів нашої команди  два перших, три других і два третіх місця. Список пе­ремож­ців наведено нижче.

Відтак у волей­больних баталіях другий рік поспіль команда Атом­профспілки стала чемпіоном Спартакіади, провів­ши весь турнір без поразо­к.  

За команду гра­ли І.Романчук та А.Середа (РАЕС), М.Слободяник і С.Галущенко (ЮУАЕС), А.Орлов­ський та І.Нікітчук (ХАЕС), М.Діхтяренко, О.Тихончук і В.Кошовий (СООП). Тренерський склад команди – А.Невер­тій (ЮУАЕС), О.Сологуб (СООП) і  С.Харченко (ХАЕС).

Вперше за весь час проведення міжгалузевих Спартакіад збірна команда Атомпрофспілки з гирьового спорту стала чемпіоном  в командному заліку. В категорії атлетів  до 90 кг. відзначився Дмитро Бандурович (ЗАЕС) – 235 підйомів гирі. В особистому заліку Роман Васин­ський (РАЕС) у цій категорії виборов третє місце.

В категорії  атлетів понад 90 кг срібну медаль виборов Сергій Чулков, а у вазі до 80 кг  також срібну нагороду  здобув Микола Морозов (ЮУАЕС).

Ще одне переше місце вдруге поспіль виборола команда Атомпрофспілки: шахісти Е.Ковальов, О.Криволапова (обидва – ЗАЕС, тренер – К.Криволапов) були кращими на турнірі.

В особистому  чоловічо­му турнірі чемпіоном Спартакіади, після проведення додаткового бліц-матчу, став Едуард Ковальов.  В особистому жіно­чому турнірі Олена Криволапова зайняла друге місце, поступившись першістю представниці металургів лише за додатковим коефіцієнтом.

У дуже сильному за складом учасників шашковому турнірі  пара М.Пономаренко (СООП) і С.Савченко (ЮУАЕС) повторили свій минулор­ічний результат – третє коман­д­не місце. В особистому чоловічому турнірі  Микола Пономаренко виборов   бронзову медаль. Добре виступила і Світлана Савченко, програвши усього одну зустріч досвідченій суперниці, у неї четверта позиція. 

Дві бронзові нагороди - у Володимира Семенова (ЗАЕС, категорія понад 90 кг), та Олександра  Захарченка (ЮУАЕС, категорія до 80 кг) не дозволили армреслінгерам нашої команди піднятися у командному заліку вище п’ятого місця. Третій заліковий учасник – Сергій Захарченко був тільки шостим.­

У спартакіадному турнірі з настільного тенісу атомники були пред­ставлені нетішинськими спортсменами – М.Вагнером і Г.Розварською. Представники ХАЕС виступили в силу своїх можливостей: у М.Вагнера – 4-е місце, Г.Розварської –  5-е. Конкурувати  із значно молодшими суперниками за більш високі місця їм було не по силах. У парному розряді нетішинці вибороли четверте місце, а  в командному заліку стали п’ятими.

Так само п’яте місце у футза­лістів Компанії. Атомники на турнірі Спартакіади були представлені командою Запорізької АЕС, чемпіо­ном Спартакіади Атом­профспілки 2019 року. Команда прибула на турнір  не в повному складі. Через певні обставини не прибула до Коблево основна «четвірка» гравців основного складу.  Крім того, мандатною комісію до змагань не був допущений ще один гравець команди. В сезоні  2018-19 років він виступав за професійну команду  вищої ліги чемпіонату України і хоча з березня є працівником ЗАЕС, згідно з Положенням не мав право у цьому році брати участь у профспіл­ковій Спартакіаді.

За жеребом фут­­залісти потрапили у дуже сильну підгрупу, в якій грали  переможець і призер минулорічної Спартакіади.

Відтак програли зустріч сильній команді металургів – 1:2, зіграли унічию із машинобудівниками – 0:0 та перемогли авіаторів – 3:1. Цього було замало щоб потра­пити до фінальної четвірки. Виграш у турнірі за 5-7 місце дозволив закріпитися  на п’ятому місці.

Для участі в урочистому відкритті та закритті Спартакіади для членів збірної команди було придбано комплект спортивної форми.

Михайло Гук,

голова ЦФСК «Атом України»