ВИВАЖЕНИЙ ПІДХІД ДО ВИРІШЕННЯ ВИРОБНИЧИХ ПИТАНЬ

Атомній енергетиці України доводиться працювати у складних умовах воєнного стану. Є постійна потреба враховувати всі ризики, які можуть виникнути у процесі експлуатації обладнання АЕС. Про це під час зустрічі з представниками корпоративних медіа ВП ХАЕС говорив заступник головного інженера з експлуатації Хмельницької АЕС Євгеній Носиков. Зокрема, він наголосив, що на Хмельницькій АЕС до безпекових питань завжди ставляться серйозно. Нещодавно на ХАЕС відбулося загально-станційне протиаварійне тренування під керівництвом фа­хівців НАЕК «Енергоатом», у ході якого  відпрацьовувалася взаємодія із органами влади та підрозділами цивільної захисту під час організації та реалізації заходів із техногенного захисту населення та територій. Увагу було спрямовано на оповіщення населення про загрозу та виникнення нештатної події, рекомендаціях щодо евакуації мешканців потерпілих регіонів, ефективності її алгоритмів та логістики. Крім цього, зверталася увага на йодну профілактику та надання медичної допомоги потерпілим, дезактивацію забруднених територій. Був здійснений аналіз залучення додаткових сил, засобів та ресурсів ДП ​​«НАЕК «Енергоатом» та інших підприємств та організацій до ліквідації наслідків нештатної події, яка може виникнути під час військової агресії. Євгеній Носиков впевнений, що сьогодні персонал електростанції готовий до локалізації та усунення наслідків різних нештатних ситуацій, аби забезпечити стабільну та безпечну  роботу основного обладнання АЕС.

Заступник головного інженера також акцентував увагу на виконанні комплексу заходів щодо підготовки до осінньо-зимового періоду, бо це важливо не тільки для виробничої діяльності підприємства, але й для повноцінної життєдіяльності міста-супутника атомної електростанції.

- На Хмельницькій АЕС завершує свою роботу комісія НАЕК "Енергоатом" та Держенергонагляду з перевірки готовності підприємства до роботи в осінньо-зимовий період. Очікуємо акт за результатами цієї перевірки. Якщо там будуть зауваження, то ми найближчим часом їх усунемо,- сказав Євгеній Носиков.

Зараз, за словами Євгена Вячеславовича, також актуальним є питання роботи персоналу ХАЕС в умовах загрози пандемії короновірусу. Аби запобігти цим викликам,  відновлено засідання відповідного штабу, розроблено заходи, які допоможуть запобігти негативним чинникам.

- Уже реалізовується низка заходів щодо профілактики короновірусної інфекції, дотримання основних санітарно-гігієнічних вимог. Важливим є попередній досвід роботи в умовах пандемії. Ми прагнемо провести стовідсоткову вакцинацію персоналу електростанції. Для цього очікується надходження бустерних доз вакцини. Наразі захворюваність працівників електростанції перебуває під контролем. Ми сподіваємося, що нинішня епідемічна ситуація не вплине на роботу нашого підприємства, - наголосив Євгеній Носиков.

Олександр Шустерук

Фото Віталія Ляшука