Вивчали стан безпеки ХАЕС

23 листопада на Хмельницькій АЕС розпочала роботу міжнародна страхова інспекція під керівництвом представниці страхового пулу Великобританії Валері Мартел. У складі команди фахівців у галузі страхування ризиків у атомній енергетиці працювали  також Артем Захаров та Лукаш Ганчіл, що представляють Український та Чеський страхові пули.Головний інженер ХАЕС Олександр Клєпов привітав інспекторів, презентував роботу енергопідприємства та поточний стан справ і наголосив, що колектив атомної електростанції відкритий і готовий до обговорення усіх питань, що стосуються цьогорічного напряму співпраці. Власне, ключовими темами роботи страхової місії є експлуатація та ядерна безпека Хмельницької АЕС. Розпочинаючи роботу на майданчику наймолодшої вітчизняної АЕС, Валері Мартел акцентувала увагу на успішній співпраці міжнародної страхової інспекції з персоналом станції, зазначивши, що нинішній візит є продовженням знайомства із Хмельницькою АЕС.

– У 2017 році ми побачили і переконалися, що ХАЕС експлуатується безпечно і є надійним постачальником електроенергії для України. Сьогодні, ознайомившись із презентацією роботи підприємства, хочу зауважити, що воно зберігає статус-кво. Це і є нашою метою: пересвідчитись, що Хмельницька АЕС продовжує працювати надійно і безпечно, а також ознайомитися із заходами з реконструкції та модернізації, які були впроваджені протягом останніх чотирьох років.

Валері Мартел подякувала колективу атомної електростанції за практичну реалізацію рекомендацій, які були напрацьовані під час останнього візиту на ХАЕС.Під час роботи місії експерти обговорили із спеціалістами-атомниками низку питань, що стосувалися кібербезпеки, продовження термінів експлуатації та періодичної оцінки безпеки.

 Цікавили представників страхових пулів експлуатаційні показники щодо позапланових ремонтів та зниження потужності за період із 2017 року, заплановані наступні ремонтні кампанії, дані партнерських перевірок та плани щодо будівництва третього та четвертого енергоблоків. В ході роботи було здійснено обхід майданчика та оглянуто зовнішні споруди. Страхові експерти відвідали об’єкти аварійного реагування та обговорили питання аварійної готовності станції.

 Результатом триденної співпраці міжнародної страхової інспекції став заключний звіт, у якому інспектори визначили усі страхові ризики на Хмельницькій АЕС та її страховий статус.

Тетяна Степанюк

Фото Євгена Цибульського