Візит на ХАЕС очільника облдержадміністрації

Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий здійснив робочий візит на Хмельницьку атомну електростанцію з метою ознайомлення зі станом експлуатації енергооб’єкта, планами та перспективами діяльності найбільшого підприємства області. Вже у ознайомчій частині візиту очільник облдержадміністрації зазначив, що Хмельницка АЕС в економіці краю займає ключову позицію не лише, як найбільший виробник електроенергії, але й як платник близько тридцяти відсотків податків у бюджет області. Підприємство є флагманом у культурі виробництва, застосуванні передових технологій, виховує надзвичайно відповідальний за свою діяльність персонал. ХАЕС забезпечує робочими місцями і  гарними заробітками понад п’ять тисяч працівників, є містоутворюючою структурою Нетішина.

Упродовж цієї теми генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Сергійович Панащенко розповів про основні віхи у житті колективу і наголосив на надзвичайно відповідальній роботі, яку найближчим часом належить здійснити спеціалістам станції. Перший блок ХАЕС цьогоріч  входить у тривалий ремонт, аби по завершенню  масштабного комплексу робіт і перевірок отримати ліцензію на продовження терміну його експлуатації. В Україні подібну роботу вже здійснено на ряді інших енергоблоків, є навички і знання у цьому напрямку, підготовлені спеціалісти, відпрацьовані технології і немає сумніву, що перший енергоблок ще служитиме народному господарству країни.

– Для нас важливо, - наголосив Микола Сергійович, - у майбутньому навчитись працювати із двома постачальниками ядерного палива, аби диверсифікувати можливі ризики в разі відмови чи якихось форс-мажорних обставин. Нині ми використовуємо паливо російського виробництва компанії ТВЕЛ, вивчаємо напрацювання колег по експлуатації палива фірми Вестінгхауз, яке завантажене на ряді енергоблоків ЗАЕС та Южно-Укра­їн­ській АЕС.

Заступник головного інженера з підготовки персоналу Володимир Іванович Ісупов познайомив очільника області із навчально-тренувальним центром ХАЕС, зусиллями, що здійснює кері­вництво станції для підготовки висококласного персоналу. Під час відвідин В.Лозового на тренажері блочного щита управління НТЦ група експлуатаційників здійснювала навчання щодо дій у критичній ситуації, пов’язаній із умовними неполадками у системах життєзабезпечення. Присутні мали можливість спостері­гати за роботою фа­хівців, отримати вичерпні відповіді на запитання, що зазвичай виникають при спогляданні за діяльністю спеціалістів. Володимир Іванович розповів, що тренажер ввели в промислову експлуатацію 2000-го року. На ту пору це був один з найсучасніших навчально-тренувальних центрів в Україні. За період експлуатації ПМТ на ньому проведено вже понад 10 великих модернізацій, в числі яких перехід на нову інформаційно-обчислювальну систему, заміна системи внутріреакторного контролю та інше. На часі – перехід на нову модель активної зони.

Далі очільник обласної державної адміністрації та ряд депутатів  облради у супроводі керівника станції та фахівців ХАЕС побував на блочному щиті управління енерго­блока №1. Заглиблення у атмосферу безпосереднього виробництва справило неабияке враження на присутніх, яким пояснили, що за пу­ль­тами управління перебуває золотий фонд атомної енергетики, фахівці, що досконало знають системи експлуатації, отримали лі­цен­зії на відповідальну високоінтелектуальну діяльність.

Здійснено також відвідини третього енергоблока, який перебуває у високій стадії будівельної готовності, але через політичні та економічні обставини не був своєчасно добудований. Депутат обласної ради Артур Давидович Фрідман згадав, що свого часу деструктивні сили на популістських гаслах, які панували у суспільстві, не дали можливість завершити будівництво. А будівельний та економічний потенціал на той час був просто колосальним. Тепер уряд ставить завдання завершити це будівництво.

Заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський розповів присутнім про варіанти, щодо залучення іноземних інвестицій у завершення добудови енергоблоків №3 та №4.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Сергійович Панащенко презентував гостям основні напрямки  економічної та виробничої діяльності ХАЕС.

Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука