Визнано професiоналiзм ремонтникiв

Нещодавно на ім`я генерального директора ВП ХАЕС Миколи Панащенка надійшов лист від виконувача обов’язків директора ВП «Атомремонтсервіс» ДП НАЕК «Енергоатом» В. Бєлова, в якому, зокрема, сказано: «Висловлюємо подяку персоналу енергоремонтного підрозділу ВП ХАЕС за своєчасне і якісне виконання робіт з ремонту арматури та насосного обладнання на енергоблоці №4 ВП РАЕС. Ваш персонал був задіяний в рамках надання технічної допомоги ВП РАЕС під час проведення середнього ремонту на четвертому енергоблоці в ході планово-попереджувального ремонту  2012 року. Враховуючи високу кваліфікацію персоналу енергоремонтного підрозділу ВП ХАЕС і якісне виконання ремонтних робіт, ми сподіваємося на подальшу плідну співпрацю в ході ремонтів обладнання ДП НАЕК «Енергоатом».

Автору цих рядків неодноразово випадало бути свідком проведення ремонтних робіт під час планово-попереджувальних ремонтів на першому та другому енергоблоках ХАЕС. За словами начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування ТЦ ЕРП Володимира Харченка, колектив ремонтників, до складу якого входить сто двадцять чоловік, характеризується як стабі­льний та злагоджений. Кожен сумлінно працює на гарний кінцевий результат. Вдале проведення ремонтних кампаній та ефективна післяремонтна експлуатація постійно засвідчують високий професіоналізм персоналу.

На Хмельницькій атомній електростанції протягом останніх років значна увага приділена реконструкції та модернізації основного обладнання. До цієї роботи також причетні працівники цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу. Під час попередніх ремонтних кампаній вони, зокрема, провели монтаж трубопроводів стиснутого повітря для випробування локалізуючих груп реакторного цеху та змонтували установки додаткових фільтрів на трубопроводах постачання масла системи регулювання турбіни. Ремонтники замі­нили гумові ущі­ль­­нення на циркуляційних  насосах. За допомогою працівників підрядних органі­зацій була змонтована система фільтрів “TAPROGGE” на турбіні.

На нашій електростанції кілька років поспіль практикується виконання великого об’єму ремонтних робіт без залучення підрядних організацій. У турбінному  цеху  значний перелік ремонтів проводить саме персонал енергоремонтного підприємства. Але допомога підряд­ників все ж таки потрібна, завдяки їм виконуються в строк всі графіки ремон­тів. Насамперед велика заслуга в цьому спеціалістів “Атомремонтсервісу”. У працівників енергоремонтного підрозділу склались добросусі­дські стосунки із ремонтниками РАЕС. Колеги беруть участь у  ремонтних кампаніях на ХАЕС, натомість наші працівники допомагають їм справитись із ремонтними роботами під час чергових пла­но­во-по­пере­джу­вальних ремонтів.

Перед початком ремонтної кампанії на четвертому енергоблоці РАЕС стало відомо, що в ній візьмуть участь представники двох дільниць цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу ХАЕС  - з ремонту трубопроводів, арматури та посудин, а також  дільниці з ремонту та технічного обслуговування насосного обладнання турбінного цеху.

- У ході середнього ремонту на четвертому енергоблоці Рівненської АЕС, - розповідає майстер Сергій Шпарук, - ми в основному займались ремонтом арматури на системах у турбінному відділенні. Мені вперше довелось працювати поряд із ремонтниками РАЕС. А мої колеги - слюсарі Віктор Войнов, Віктор Антонюк, В’ячеслав Рибаков вже не вперше лагодять тамтешнє обладнання.

У колективі енергоремонтного підрозділу Сергій Шпарук працює з 2004 року. Розпочинав  слюсарем. Два роки тому його переведено на посаду майстра.

До здійснення ремонтної кампанії на четвертому енергоблоці Рівненської АЕС був причетний майстер дільниці з ремонту та технічного обслуговування насосного обладнання турбінного цеху  енергоремонтного підприємства ХАЕС Андрій Філонюк.

- Під час середнього планово-попереджувального ремонту, - пригадує Андрій Миколайович, - ми займались ремонтом турбоживильних насосів, заміною ущільнень тощо. Слюсарі Юрій Да­цишин, Віта­лій Демчук, Анатолій Бондарчук, Павло Бережний, Ігор Мельник, Дмитро Бре­­ді­хін продемонстрували високий рівень професіоналізму. Найголовніше – ми не допустили зриву графіків виконання ремонтних робіт. Якість ремонту вже оцінили представники контролюючих органів.

За словами наших майстрів, на Рівненській АЕС були створені всі умови для ефективних ремонтів, в колективі ремонтників панувала дружня атмосфера. Позитивні емоції, як показує практика, також важливі під час виконання складних виробничих завдань. А досвіду працівникам енергоремонтного підрозділу ХАЕС не позичати.

Олександр Шустерук

Фото автора

На знімках: майстри  Сергій Шпарук та Андрій Філонюк; один із учасників успішного ремонту на РАЕС слюсар В’ячеслав Рибаков.