Відставання на початковому етапі

Будівництво ХАЕС почалося у 1977 році, а в 1983 році має запрацювати перший енергоблок.

Але вже на старті із запланованого одного мільйона карбованців на будівельно-монтажні роботи освоїли тільки половину. У минулому році будівельне управління, яке тут створили, недовиконало план використання капіталовкладень по житловому будівництву на 156 тисяч карбованців. Не здано в експлуатацію два гуртожитки і овочесховище. Цього року справи не кращі.

Треба використати капітальних вкладень 10 мільйонів карбованців, виконавши будівельно-монтажних робіт на 7 мільйонів. Планом передбачено ввести 12 тисяч квадратних метрів житла, школу на 1176 учнів, їдальню на 220 місць, магазин «Універсам», кілька об'єктів піонерної бази. Та вже з початку року будівельне управління почало відставати. Із 590 тисяч карбованців, які мали освоїти у травні, ледь сягнули половини. За п'ять місяців по генпідряду план виконано лише на 72 проценти, а власними силами на 53 проценти. Досі не ввели в експлуатацію жодного житлового об'єкта, майстерні, матеріального складу, овочесховища. Низькими темпами ведуться роботи на житловому будинку № 218. Тут сваї забивали протягом семи місяців, а зараз взагалі припинили роботу через відсутність матеріалів. На сусідньому об'єкті  - школі, яка має стати до ладу у вересні, з початку року забили 300 штук свай при потребі їх - 500. Не видно робітників на будівництві овочесховища. Повільно споруджується тимчасова залізнична колія до піонерної бази, бо вона шпалами та рейками не забезпечена.

- На початку червня нас, керівників будівельного управління і дирекцію атомної електростанції, слухали на засіданні бюро райкому Компартії України, - розповідає начальник будівельного управління І. X. Малюк. - але з того часу істотних змін не сталося.

Управління і дирекція, згідно з графіком, у першу чергу повинні подбати про житло, забезпечити ним робітників. Це головне.    Без  створення  нормальних житлово-побутових умов немислимий нормальний ритм на будові.

Тим часом ця дільниця особливо відстає від завдань. До цього часу об'єднання «Союзатом­енергобуд» не визначило типи будинків, якими мають забудовувати селище. А ті кілька споруд, що зводяться, забезпечуються збірним залізобетоном у строки, які не відповідають графіку здачі.

Наприклад, блок-кімнати для гуртожитків № 224 та № 225 поставили у першому кварталі ниніш­нього року, тоді як здача об'єктів планувалася у третьому кварталі минулого. Аналогічне становище із гуртожитком № 226.

Можна наводити десятки прикладів несвоєчасного постачання будови. У тресті «Південенергобуд», знаючи про ці неподобства, заходів не вживають. Більше того, самі керівники об'єднання не прагнуть своєчасно забезпечити управління необхідними матеріалами.

Досі будівельне управління атомної електро­станції та субпідрядні організації не укомплектовані кваліфікованими кадрами як лінійного персоналу (бригадирами, майстрами, виконробами, начальниками дільниць), так і спеціалістами відділів і служб. І ці біди великою мірою спричиняються відсутністю житла. Чимало висококваліфікованих будівельників, спеціалістів з досвідом і стажем роботи розрахувалося.

Ми побували на майбутньому житловому масиві. На більшості об'єктів - затишшя. Лише на буді­вництві  їдальні застали бригаду штукатурів-малярів, яку очолює Н. 3. Богоцька. Відчувається, що цей колектив хоче прискорити роботи, працювати швидше і краще. Чимало робітниць, зокрема К. А. Носальська, К. Б. Цисарук та інші, як і сама бригадир, споруджували Ладижинську ГРЕС, Чорнобильську атомну електростанцію. Там вони були передовиками.

- А тут працюємо не так, як на попередніх об'є­ктах. Зовсім не так. Ми ще не бачили такої незадовільної організації праці, такої нерозберихи, - розповідає бригадир Н. 3. Богоцька. - Майже відсутня мала механізація. Дисципліна праці нікудишня.

Робітниці штукатурять стіни, а до цього часу відкриті сантехнічні труби, не встановлена вентиляція, не надійшли на будову вітражі. Всю роботу стримують електрики, які, на думку керівників управління будівництва, працюють найкраще, найбільш продуктивно.

- Ось одержали ми розчин. По-перше, він не тільки з камінцями, а ще й важкий, - говорить К. В. Цисарук. - Це вже брак. По-друге, ми не можемо виконати норму.   Та й такий розчин щодня подають на годину-півтори пізніше.

Малярам-штукатурам прикро, що на інших будовах виробляли по 16 квадратних метрів, а тут ледь-ледь досягають  дев'яти.

- Наша дільниця не підготовлена до роботи. Наприклад, кран   виділяють лише на дві години. Він встигає тільки дати розчин на другий поверх - скаржиться майстер М. Васильчук, який виконує обов'язки начальника дільниці. При хорошій роботі ми можемо здати цю їдальню   за 20-25  днів, а так затягнемо до трьох місяців.

Темпи робіт низькі і на інших об'єктах. У травні 20 мулярів промдільниці №1 виконали всього-навсього 120 куб. метрів кладки. Відстає колектив піонерної бази, інші.

Атомна електростанція  - будова велика, будова особлива. Тому й вимоги до неї підвищені. Усе треба робити високоякісно, здавати без будь-яких недоробок. На жаль, цим будівельники не можуть похвалитися. Неякісно виконані роботи тягнуть за со­бою переробки, а це - підвищення собівартості. Довелося, наприклад, переробляти насосну станцію №2, автодорогу №1, основу під школу і ясла-дитсадок, покрівлю гуртожитку № 224. Допущено брак і на будівництві їдальні.

До речі, заводи-постачальники надсилають не лише некомплектні деталі, але й неякісні блок-кімнати, перекриття тощо. Незадовільно виконано проектно-кошторисну доку ментацію на піонерну та будівельну бази інститутом «Атоменергобудпроект» Всесоюзного об'єднання «Союзатоменергобуду».

Не дивлячись на те, що колектив управління будівництва Хмельницької АЕС відстає, йому доручили й будівництво об'єкта на Ровенській АЕС. За розпорядженням вищестоящих організацій понад 500 робітників командирували з будови на інші об'єкти. А виділені управлінню цільовим призначенням для Хмельницької АЕС 14 екскаваторів, 4 бульдозери, 4 автокрани за вказівкою керівництва «Південенергобуд» передали також на інші об'є­кти. І це в той час, коли на будові щодня не вистачає кранів, а до підготовки основи під майбутню греблю водосховища будівельники ще не приступали.

Умови, які склалися на будівництві, хвилюють і керівників управління, і колектив будівельників, і партійні органи. При існуючій організації будівницт­ва, а також забезпеченні будови інженерно-технічними кадрами, матеріалами, житлом, введення блока в намічений строк може бути зірвано. Про це йшла мова на засіданні бю­ро райкому партії.

До речі, на бюро запрошували і керівників об'є­днання «Союзатоменергобуд» В. І. Борисова та тресту «Південенергобуд» М. Г. Тіткова, але ні вони, ні їх заступники на ньому не були. Тим часом справа вимагає спільного і конкретного вирішення. Адже одному управлінню не подолати відставання.

Петро Макренко,

власкор «Радянського Поділля».

4 липня 1979 р. № 128 (13397)