Гідроспоруди Хмельниччини готові до весняних паводків

У цьому, під час перевірок гідроелектростанцій переконалися фахівці територіального управління Держгірпромнагляду. Встановлено, що на ТОВ «Сібекс» (Кам’янець-Подільський) (Литавська ГЕС, П’ятничанська ГЕС, Завалійська ГЕС, Ніверківська ГЕС) та ПП «Маяк» (Кам’янець-Подільський) (Красноставецька ГЕС, Цибулівська ГЕС, Кам’янець-Подільська ГЕС) розроблені та виконані заходи по підготовці до роботи в осінньо-зимовий період 2012-2013 р. р., згідно яких передбачено – виявлення об’єктів з можливими затопленнями і прийняття мір по їх захисту, ревізія гідромеханічного устаткування, ремонт освітлювальної мережі ГЕС та ін. Крім того, в лютому поточного року проведено комісійне обстеження гідротехнічних споруд та технічний стан ГЕС.

Під час обстежень ЗЕА «Новосвіт» (м.Віниця) (Коржівська ГЕС, Новокостянтинівська ГЕС, Щедрівська ГЕС, Великокужеловецька ГЕС, Боднарівська ГЕС) з’ясовано, що наказом по підприємству створено повеневу комісію та затверджено і виконано план організаційно-технічних заходів по безаварійному пропуску весняної повені та льодоходу у 2013 році. Також, проведено обстеження гідротехнічних споруд і випробування механічного обладнання. Наявні паспорта технічного стану греблі та будівель ГЕС. Проведені водолазні обстеження підводної частини нижнього б’єфу.

Разом з тим, перевірками на ГЕС виявлено ряд порушень Правил техніки безпеки при експлуатації водного господарства, гідротехнічних споруд і гідромеханічного обладнання електростанцій. Основними з яких є: на перилах засад і службових містках гребель в легкодоступних місцях не підвішені в необхідній кількості багри та рятувальні круги; не визначена і не зафіксована попереджуючими знаками безпеки заборонна зона під час пропуску паводка; відсутні акти опосвідчення стану безпеки електроустановок; електроустановки та електротехнічний персонал не в повному обсязі укомплектовані випробуваними електрозахисними засобами захисту; механізми затворів гідротехнічних споруд в місцях можливого наближення до них персоналу не огороджені тощо.

За результатами перевірок притягнуто до адмінвідповідальності дев’ятьох працівників, керівникам підприємств видані приписи щодо виявлених порушень, переважна більшість яких усунута у ході перевірки.

Питання готовності гідроспоруд Хмельниччини до весняних паводків розглянуто сьогодні під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Хмельницької облдержадміністрації.