Якісний захист та естетичний вигляд – cучасні вимоги

Безпека є важливою складовою успішної експлуатації Хмельницької АЕС, їй приділяється належна увага на енергопідприємстві. З цією метою на ХАЕС періодично проходять зустрічі та презентації провідних світових та вітчизняних компаній, які займаються розробкою засобів індивідуального захисту працюючих у галузях,           де присутній ризик.

Згідно з планом заходів Мінпаливенерго, «НАЕК «Енергоатом» щодо захисту здоров’я та безпечної праці на ХАЕС з візитом побували представники відповідних компаній  із Запоріжжя та Харкова.

Запорізька компанія «Захист ЛТД» працює на ринку України понад 7 років і опікується засобами індивідуального захисту переважно іноземного виробництва. Продукція десятка європейських брендів уже успішно застосовується на ряді великих підприємств країни, переважно в енергетичній та вугільній галузях, для захисту від різних пошкоджень та дії зовнішніх факторів. Це захисні окуляри з полікарбонату, респіратори, фільтраційні маски, взуття, каски, спецодяг, протирадіаційні костюми, які випускають компанії Німеччини, Франції, Чехії.

На  увагу заслуговує і продукція німецької компанії «Peter Greven», яка спрямована на захист, догляд та регенерацію шкіри. За 85 років своєї роботи вона пройшла шлях від виробника мила до багатостороннього підприємства з виробництва засобів для захисту шкіри. Як зазначив­ представник «Захист-ЛТД» Антон Осадчук, у Європі уже давно відійшли від використання кускового мила, а використовують різні креми, лось­йони та емульсії. Зокрема, у складі презентованих засобів міс­титься масло как­­ту­са, яке є природнім розчинни­ком і добре себе зарекомендувало у роботі з лакофарбовими виробами, не потрібно змивати їх залишки хімічним ацетоном, який згубно діє на шкіру.

Запорізька компанія давно співпрацює із українськими атомними електростанціями, зокрема РАЕС, ЗАЕС, ЮАЕС. Тепер має надію, що продукція знайде схвальні відгуки і зацікавить також  представників Хмельницької АЕС, які були присутні на зустрічі-презентації у навчально-тренувальному центрі станції.

Харківська компанія «STG» презентувала на зустрічі якісний текстиль, який використовується для пошиття спецодягу. Підприємство працює на ринку України з 2006 року і ставить за мету постійно підвищувати рівень якості вітчизняного спецодягу. Харків’яни постачають для швейних підприємств текстиль для звичайного робочого одягу, захисний – для потреб силових структур, вогнетривкий – для металургів та зварювальників. Для цього імпортують найкращу тканину, яка виробляється у Пакистані на най­більшому в світі текстильному комбінаті з високоякісної сировини.

За словами Миколи Шевердіна, представника «STG», компанія наразі співпрацює з «НАЕК «Енергоатом», зокрема одним із підрозділів компанії - з Рівненською АЕС. На замовлення атомників пошито пробну партію спецодягу, яка у ході виробничих випробувань тканини на показники стійкості кольору, усадки під час прання, гігроскопічність успішно себе зарекомендувала і буде впроваджуватися на РАЕС в ширших масштабах.

Тетяна Степанюк