Юні лісівники м. Нетішина під час канікул побували на навчально-пізнавальній екскурсії в столиці України

Шкільна пора – прекрасний пері­од у житті кожної людини. Особливо з цих років запам’ятовуються події, що відбулися під час шкільних канікул.

Гарну можливість добре відпочити від школи й провести осінні канікули у серці нашої держави – місті Києві – надав вихованцям учні­вського лісництва  Нетішинського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді колектив лісівників Державного підприємства «Славутське лісове господарство»на чолі з директором В.В. Сапожніком.

На екскурсію до столиці, яку організували шефи-лісівники і педагоги закладу, ця група дітей поїхала вперше. Знайомство юних лісівників із містом розпочалося з екскурсії до Національного науково-природничого музею  України – одного із найбільших науково-природничих музеїв світу і найбільшого природничого музею України, що був створений  1966 року як єдиний експозиційно-територіальний музейний комплекс у складі геологічного, палеонтологічного, зоологічного, ботанічного та археологічного музеїв і розташований в самому центрі Києва.

Із зацікавленням юні природолюби й краєзнавці відвідали 24 зали музею, де зібрано понад 30 тисяч експонатів, що розповідають про виникнення, будову й еволюцію Землі, її рослинний і тваринний світ, історію матеріальної культури племен та народів, які з давніх часів населяли територію України.

З неабияким захопленням і цікавістю здійснили вони «мандрівку крізь віки» від Старокиївської гори  до Золотих воріт. Ходили пішки і слухали розповідь екскурсовода про історичну частину древнього Києва, де побачили – град Кия і град Володимира Святителя, капище язичників та град Ярослава Мудрого. Милувались красою Пейзажної алеї, пам’я­ткою бароко ХVІІІ століття – Андріївською церквою, пройшли «дорогою предків», відвідали Михайлівський золотоверхий монастир, старовинну Софію Київську і сфотографувались на добру згадку біля   «Золотих воріт» та пам’ятника Богдану Хмельницькому. Родзинкою екскурсії стало відвідування Пейзажної алеї й катання на одному з найулюбленіших видів транспорту киян – фунікулері.

Цікавою зупинкою  екскурсії був  монумент «Батьківщина-мати», що увінчує головну будівлю Меморіального комплексу і нагадує про подвиг українців у роки війни з нацистами.  Перший поверх комплексу нагадує відвідувачам, що у нашій країні знову війна. Особисті фото й речі воїнів АТО, зібрані в експозиціях, пахнуть димом і небезпекою. Вони були вихоплені з полум’я бою…Серед них речі Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, загиблого 29 травня 2014 року разом із 11 військовими у збитому терористами вертольоті; речі наймолодшого захисника Донецького аеропорту 18-річного Сергія Табали, полеглого 6 листопада 2014 року; Героя України, колишнього «афганця» Олега Міхнюка, вбитого 20 серпня 2014 року на Луганщині; активного учасника Революції гідності, розвідника Станіслава Дерев’янка, який передавав матеріали для музею, коли був ще живим, але на власні очі побачити експозицію так і не встиг – загинув 27 березня 2016 року поблизу міста Авдіївки, закривши собою товариша.

На другому та третьому поверхах діти познайомились з експозицією «Дорога війни», де матеріали, представлені у вітринах, розкривають відповідне коло подій Другої світової війни і деталізують їх через особисті людські долі. Та, мабуть, найбільше захоплення викликало у вихованців, особливо у хлопців, огляд експонатів війни, зокрема військової техніки тих часів.

Незважаючи на дощ, учні від­відали і Національний ботанічний сад ім.М.М.Гришка. Саме там створено одну з найбільших у світі колекцій живих рослин помірного поясу Євразії, яка нараховує 1178 видів із 113 родин, у тому числі дерев, кущів та напівкущів – 317 видів, трав’янистих рослин – 861 вид, котрі вони  побачили разом з експозиці­йними ділянками – «Ліси рівнинної частини України», «Степи України», «Українські Карпати»,  «Крим»,  «Кавказ».

А в дендрарії  вони побачили  унікальну колекцію дерев, кущів та ліан – 1062 видів, різновидів та форм, які представлені на ділянках: «Голонасінні», «Березовий гай», «Букові», «Розові», «Горіхово-липово-кленові», «Волога долина», «Сад магнолій», «Сад бузків, або сірінгарій».

Така цікава екскурсія стала для юних нетішинських лісівників реальністю завдяки фінансовій підтримці в організації поїздки для своїх підшефних керівництва і лісівників ДП «Славутське лісове господарство», які постійно дбають про своїх підопічних та їх навчально-матеріальні потреби.

Олена Матус, директор Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді м.Нетішина, 

Андрій Ткачук,

лісничий Нетішинського лісництва

Юні лісівники м. Нетішина під час канікул побували на навчально-пізнавальній екскурсії в столиці України