За ППРом – ППР

На момент зустрічі заступника головного інженера ХАЕС з ремонту В.В.Лисенка зі станційними журналістами на другому енергоблоці тривала 45 доба планово-попереджувального ремонту, загальна тривалість якого 63 дні. Уже перевантажено в реактор ядерне паливо та ущільнено реактор, виконано ремонтні роботи на трьох каналах систем безпеки, відремонтовано турбоустановку, генератор, проводилося пароводяне опресування конденсаторів турбіни, роботи з глушіння теплообмінних трубок на генераторі. Графік виконуваних робіт витримується, наступного дня (кінець доби 11 жовтня – авт.) ремонтники планували приступити до виконання графіка пуску блока.

- Відразу ж після завершення середнього планового ремонту на другому енерго­блоці розпочнеться ППР на енерго­блоці №1, - каже В.В.Лисенко. – Триватиме він 96 діб, за цей час  плануємо виконати значний обсяг робіт з обстеження стану обладнання і трубопроводів для отримання висновків щодо продовження термінів його експлуатації. За результатами обстеження будуть сформовані відпо­відні звіти, а вже під час ППР наступного року, який триватиме 211 діб з переходом на 2019-й, усуватимуться виявлені зауваження. Крім того, проводитимуться роботи з ремонту головного роз’є­му корпусу реактора, їх в основному виконуватиме персонал «Атомремонтсервісу». І хоч для Хмельницької АЕС це нова робота, до її проведення ми готові.

Плануємо також виконати 2 капі­тальні ремонти дизель-генераторів 2 і 3 на енергоблоці №1, для цього виділено значні суми коштів, на часі – комплектація необхідних частин. Визначено персонал підрядної організації, яка братиме участь в капітальному ремонті дизель-генераторів, сподіваюся, що й на першому енергоблоці зі всіма запланованими роботами впораємося успішно.

Ольга Сокол

Фото Олени Веселової