За приклад – рибники ХАЕС

Державна екологічна інспекція в Хмельницькій області повідомляє, що вже не один рік поспіль через відсутність бюджетного фінансування на Хмельниччині майже не відбувається зариблення водойм.

Основну водну артерію області – річку Дністер – майже всю перегородили дамбами, перетворивши в каскад водосховищ. Дамби призводять до зникнення природних течій і накопичення в водах отруйних речовин. Що тільки не потрапляє в річки та ставки області разом з виробничими і побутовими стоками. По малих річках в водосховища стікає хімія, що змивається дощами з полів. Всі ці фактори говорять про те, що екосистема водоймищ під впливом зовнішніх факторів змінюється.

Вода в водосховищах малопроточна, а це сприяє розростанню водної рослинності. Сотні ставків сьогодні покриті нею. Риб’ячі зграї рідіють прямо на очах. Там, де раніше були природні нерестовища, сьогодні суцільний килим з водного горіха. У його заростях життя немає, так як він, в прямому сенсі, «випиває» весь розчинений у воді кисень. Для того щоб допомогти у відновленні популяцій риби, їм необхідно створити умови для самовідтворення.

З цією метою дбайливі господарі проводять зариблення водойм, основна мета якого полягає у знищенні рибами синьо-зеленої водорості. Риби-меліоратори допомагають контролювати заростання водойм, розвиток небажаних організмів, а також боротися з цвітінням води. Зазвичай такі роботи проводять восени, адже осінній мальок найкраще пристосовується до природних умов.

Яскравим прикладом такого підходу є Хмельницька АЕС, яка щороку проводить зариблення ставка-охолоджувача. Атомна електростанція і ставок-охоло­джувач утворюють єдину природно-техногенну систему, функціонування основних елементів якої взаємопов’язані і взаємозумовлені. Зариблення дозволяє під­тримувати стандартні параметри гідробіологічного режиму ставка–охолоджувача, що забезпечують безпечну роботу АЕС. Кожен вид риб у водосховищі виконує свої функції: білий амур добре поїдає водяну рослинність, яка може створити небажані проблеми під час експлуатації енергоблоків, а товстолоб має здатність фільтрувати воду. Завдяки такому вдалому поєднанню співіснування водних мешканців, водосховище атомної станції має високі екологічні характеристики.

Сьогодні зариблення – це стратегічно важливий напрямок для економіки, який  дасть змогу створити сприятливі умови для нарощування виробництва конкурентоспроможної продукції з прісноводної риби з метою гарантування продовольчої безпеки області та задоволення потреб населення у рибній продукції за цінами, доступними для населення з різним рівнем доходів.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звертається до обласної влади, керівників територіальних громад, голів сільських та селищних рад звернути увагу на дане питання та сприяти у створенні умов по зарибленню водних об’єктів рідного краю. Якщо вчасно не почати цю роботу, то незабаром про питну воду з наших річок можна буде забути.