Захищають важливий об’єкт, боронять Батьківщину від ворога

1 липня військова частина 3043 Національної гвардії України відзначає 30-му річницю від дня створення.

Військовослужбовці в/ч 3043 Нацгвардії України несуть відповідальну місію захисту Хмельницької АЕС від будь-яких проявів зазіхань на мирну роботу АЕС. Тут підібрані професіонали, спроможні дати відсіч підступному елементу, що підтверджено практикою. У повсякденній діяльності на військову частину 3043 покладені завдання щодо забезпечення охорони ВП “Хмельницька АЕС” та здійснення пропускного режиму на її території. А при ускладненні обстановки в районі розташування ядерної установки, основним завданням частини є охорона і оборона Хмельницької АЕС і боротьба з диверсійно-розвідувальними групами противника.

Враховуючи те, що Хмельницька АЕС належить до особливо важливих об’єктів державної власності, то її зона спостереження займає прилеглі райони Хмельницької та Рівненської областей. Особовий склад військової частини залучається до здійснення пропуску персоналу, автомобільного та залізничного транспорту, огляду обладнання та інструментів, що вносяться, або виносяться, забезпечення внутрішньооб’єктового режиму. До речі, реагування на порушення вимог пропускного і внутрішньооб’єктового режиму, на території об’єкту здійснюється силами груп реагування.

За словами командира частини полковника Костянтина Кабанова, із кожним роком зростає кількість військовослужбовців, які підвищують власний освітній рівень і професійну підготовку у навчальних центрах Національної гвардії України. Обов’язковим предметом навчання  є вогнева підготовка, адже військовий, який залучається до охорони та оборони об’єкта, щодня заступає на службу з бойовою зброєю згідно із вимогами статутів.

Особлива увага приділяється фізичній підготовці, навичкам медичної допомоги, знанням тактичних дій у тих чи інших обставинах. Крім цього при залученні особового складу для припинення надзвичайних ситуацій на об’єкті, що охороняється,  військовослужбовці повинні вміло користуватися засобами індивідуального захисту, приладами радіаційного, бактеріологічного контролю, вміло і чітко організовувати свої дії із пошуку, затримання та знешкодження диверсійних груп та порушників, які проникли на об’єкт, що охороняється. З метою підвищення рівня готовності сил та засобів систем фізичного захисту, подальшого вдосконалення міжвідомчої підготовки, підготовки особового складу, задіяного в проведенні можливих операцій, а також відпрацювання спільних дій і бойової злагодженості підрозділів різних силових відомств, нацгвардійцями організовуються та проводяться командно-штабні, різнорівневі тактико-спеціальні навчання і тренування, із залученням сил і засобів різної відомчої належності.

Життя не стоїть на місці. За останній період кардинальним чином змінилась методика проведення підготовки та навчання військових кадрів.Якісно новий підхід до комплектування військових частин Національної гвардії України новітнім спорядженням, озброєнням та технікою не оминув  військову частину 3043. Деякі зразки того, що має на озброєнні   дана військова частина, час від часу можна бачити на демонстраціях військової техніки у центрі міста Нетішин.

З 28 червня 2014 року військова частина приступила до виконання службово-бойових завдань на сході держави у зоні проведення АТО. Брали участь у проведенні блокування району проведення АТО, забезпеченні режимно-комендантської служби під час візитів до зони проведення АТО осіб керівництва держави, проведенні спеціальних операцій із звільнення території від незаконно створених збройних та терористичних угрупувань міст Краматорськ, Первомайськ та Попасна, охороні базового табору ОУ сил АТО НГУ в  Слов’янську. Екіпажі БТР брали участь у звільненні міста Ніколаєвка спільно з ОЗСП «Омега», у оперативно-профілактичному відпрацюванні міста Сіверськ та посиленні підрозділів на блокпосту №С18, здійснювали охорону базових таборів, супровід колон, доставку боєприпасів та продуктів харчування на блокпости та опорні пункти, забезпечували охорону під час розмінування місцевості, взаємодіяли з підрозділами ЗСУ.Всього військовою частиною з 2014 по 2017 роки здійснено п’ять ротацій в зону АТО.

За період 2014-2021 років 80 військовослужбовців військової частини брали участь в ООС (АТО). З початком повномасштабної війни росії проти  України, від 24 лютого 2022 року військовослужбовці військової частини  3043 самовіддано виконують службово-бойові завдання за законами воєнного часу, боронять суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Віктор Павлов