Затверджено нові правила дорожнього руху

Кабінетом міністрів України на закритому засіданні 11 лютого 2013 року була прийнята нова редакція правил дорожнього руху (ПДР), які  наберуть чинності з 15 квітня цього року.  Прийнятий документ передбачає багато нововведень, наприклад, необхідність їздити з 1 жовтня по 1 травня за межами населених пунктів з увімкненим ближнім світлом фар.

Відповідно до нової редакції ПДР, вводяться такі поняття, як "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, яка штучно створюється шляхом посівів та вирощування трав") і "маневрування" ("початок руху, перелаштування транспортного засобу з однієї смуги в іншу, поворот праворуч або ліворуч, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя"). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена. За новими правилами темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця".

Нова редакція передбачає, що дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою.  Також буде введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад, Пункт зупинки трамвая, Кінець пункту зупинки трамвая, Культова споруда, Промислова зона, Фото-, відеофіксація порушень. До білої і жовтої дорожньої розмітки додасться розмітка синього (місця паркування на проїзної частини) і помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

Разом з тим, у новій редакції закріплено положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

З ПДР виключений пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється тільки з лівого боку.

У ДАІ зазначили, що цей пункт суперечив поняттю "обгін", яке саме по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, що знаходиться тільки ліворуч щодо ходу руху автомобіля. "З правого боку, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами, ця поправка не означає дозволу на обгін праворуч по узбіччю дороги, - додали в ДАІ.

Джерело: http://dt.ua