Здійснили перевірку ядерних матеріалів

19-21 січня на Хмельницькій АЕС перебували представники Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які здійснили перевірку ядерних матеріалів. Відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї та згідно із Угодою між Україною та МАГАТЕ, ядерний матеріал, яким володіє країна, повинен використовуватися винятково у мирних цілях та знаходитись під відповідним міжнародним контролем.

За словами начальника відділу ядерної безпеки ВП ХАЕС Віталія Литуса, інспектори Агентства здійснюють такі перевірки безпосередньо на проммайданчику під час планово-попереджувального ремонту (ППР), коли проводяться роботи з перевантаження ядерного палива. Оскільки ППР на першому енергоблоці ХАЕС наближається до завершення, така перевірка на часі.

Представникам МАГАТЕ надано інформацію про кількість ядерного палива, яке надійшло на атомну електростанцію, та про відправлене з АЕС. «Для того, щоб пересвідчитись, що інформація достовірна, окрім перевірки відповідної документації, безпосереднього спілкування, експертами застосовуються засоби спостереження», - зазначив В. Литус.

Хмельницька АЕС чітко дотримується вимог і правил щодо використання ядерних матеріалів, підтверджуючи вкотре, що ядерні матеріали використовуються винятково для  виробництва електроенергії.

 Фото Олени Веселової